AJK Zuid-Limburg houdt 15 september Boerderijkijkdag op gemengd bedrijf

Het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Zuid-Limburg organiseert weer een Boerderijkijkdag. Dit jaar vindt deze plaats op zondag 15 september op het vleesvee- en akkerbouwbedrijf van de familie Janssen in Spaubeek. Het evenement is bedoeld voor alle belangstellenden, ongeacht of ze AJK-lid zijn.

AJK+Zuid%2DLimburg+houdt+15+september+Boerderijkijkdag+op+gemengd+bedrijf
© Boerderij Janssen

De zuidelijke agrarische jongerenvereniging maakt zich sterk voor de belangenbehartiging van jongeren in de land- en tuinbouw. Dit doen zij onder andere met informatieavonden, excursies en open dagen. En door contact te onderhouden en samen te werken met andere organisaties, waaronder de LLTB. Daarmee beoogt de vereniging van elkaar en van anderen te leren.

Een van de activiteiten die AJK organiseert, is een open dag op een agrarisch bedrijf in de regio. 'Hierbij richten wij ons enerzijds op de burger en anderzijds op collega-agrariërs', vertelt Richelle Huids van AJK Zuid-Limburg.

'Burgers willen wij graag kennis laten maken met agrarische bedrijven in het zuiden van de provincie. Collega-boeren willen we juist de mogelijkheid bieden om eens een kijkje te nemen op het bedrijf van een ander. Op deze manier komen ze wellicht op nieuwe ideeën of krijgen ze andere nuttige inzichten', geeft Huids aan.


Gemengd bedrijf

De open dag vindt dit jaar plaats op een gemengd bedrijf. Onder de naam Boerderij Janssen Spaubeek runt de familie in maatschap een vee- en akkerbouwtak.

De afzet van producten via de korte keten is een volwaardige derde bedrijfstak. Enerzijds worden consumptieaardappelen gesorteerd, verpakt en geleverd aan (boerderij)winkels in de regio. Anderzijds worden aardappelen, rundvlees en Limburgse streekproducten verkocht in het onbemande verkooppunt bij het bedrijf.

De drie onderdelen binnen het bedrijf vullen elkaar aan en lopen in elkaar over. Het is een voorbeeld van wat tegenwoordig vaak kringlooplandbouw wordt genoemd.

De vleesveetak bestaat uit een zoogkoeienhouderij met gemiddeld tachtig Limousin-runderen, die volgens het 2 sterren Beter Leven-principe worden gehouden. Alle runderen worden op het eigen bedrijf geboren en afgemest.


Eigen veevoer

Binnen de akkerbouwtak worden consumptie- en fritesaardappelen, suikerbieten en wintertarwe geteeld. Daarnaast worden er snijmais en natuurgras verbouwd als voedervoorziening voor de eigen veestapel.

De familie bestaat uit Wil en Ine Janssen en dochters Annemiek en Jolien. De dagelijkse bedrijfsvoering wordt voornamelijk uitgevoerd door Wil en Annemiek Janssen, ondersteund door Ine en Jolien. Laatstgenoemde studeert aan Aeres Hogeschool Dronten.

Naast de mogelijkheid dit gemengde bedrijf te bekijken, zijn er 15 september onder meer verschillende activiteiten en diverse stands met landbouwmachines. Het bedrijf aan de Schoolstraat 26 in Spaubeek is geopend van 10 tot 17 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer