Kentering in uienmarkt laat prijzen stijgen

Na enkele flauwe en rustige weken is de stemming in de uienmarkt verbeterd. Er is meer activiteit en dat vertaalt zich direct in iets betere prijzen.

Kentering+in+uienmarkt+laat+prijzen+stijgen
© John Ramaker

Op de regionale beurs in Emmeloord zijn de prijzen inmiddels weer wat gestegen. Het gaat overigens niet om grote prijssprongen. Wel zijn er weer een aantal zaken gedaan op prijzen boven de 10 euro per 100 kilo liggen.

De stemming wordt aangewakkerd doordat er vanaf zaterdag 14 september weer een boot kan worden geladen voor Senegal. De hoeveelheden die in zo'n boot gaan, zorgen ervoor dat sorteerders en verpakkers weer volop werk hebben. Dit zorgt voor een prijshoudende tot vaste stemming in de markt.

Het is overigens nog niet zo dat Senegal al open is voor importuien. Maar de verwachting is wel dat dit in de komende week gaat gebeuren. Een exporteur mikt op vrijdag 20 september als datum waarop Senegal de grens opent voor importproduct.




Grovere en mooiere zaaiuien

Wat ook meespeelt is dat er nu weer wat grovere en betere zaaiuien op de markt komen. En dat biedt exporteurs meer mogelijkheden in de afzet. Zo kunnen de mooie uien ook richting Azië, hetgeen voor plantuien toch te ver weg is. Daar doe je geen plantuien heen, zegt een exporteur.

Door de betere afzetmogelijkheden doen de telersprijzen een stapje omhoog. Emmeloord noteert voor de grove uien aan de bovenkant 11,50 euro per 100 kilo. Dat betekent een verhoging van 1,50 euro ten opzichte van een week geleden. Voor de fijnere uien gaat het prijsniveau aan de onderkant iets omhoog van 7 naar 8 euro per 100 kilo.

Toch blijven er ook uien die voor lagere prijzen worden verhandeld. Zo worden er nog steeds plantuien verhandeld voor 5 euro per 100 kilo. Deze uien zijn bestemd voor de Poolse schillerij. Deze afnemers ruimen ook de fijnere zaaiuien op waar mede door meeldauw wat aan mankeert voor 5 tot 6 euro per 100 kilo.

De baalprijzen van de goede zaaiuien stijgen naar zo’n 20 euro voor de middelmaat en 21 tot 22 euro per 100 kilo voor de grove uien.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer