33 hoefdierhouders in Overijssel ontvangen subsidie wolfpreventie

Tot nu toe hebben 33 hoefdierhouders met succes een aanvraag gedaan voor de subsidieregeling voor wolfpreventieve maatregelen van provincie Overijssel. In totaal zijn honderd aanmeldingen binnengekomen bij de provincie.

33+hoefdierhouders+in+Overijssel+ontvangen+subsidie+wolfpreventie
© Staatsbosbeheer

Na een aanvraag beoordeelt een adviseur of de betreffende dierhouder recht heeft op de subsidie. Tot en met juni van dit jaar hebben 65 dierhouders een aanvraag gedaan, waarvan de helft is toegekend. Een groot deel is nog in behandeling.

De regeling is in juli 2023 opengesteld. De provincie heeft tot en met juni 2024 in totaal 80.000 euro uitgekeerd, verdeeld over de 33 hoefdierhouders. Een woordvoerder van provincie Overijssel gaat ervan uit dat het grootste deel van de aanvragen wordt toegekend.

Met deze steun kunnen houders van hoefdieren, inclusief varkens met volledige weidegang, maatregelen nemen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Alleen paarden en runderen vallen buiten de regeling omdat aanvallen van de wolf op deze dieren zeldzaam zijn.


Schaapskooien en honden

De maatregelen waarvoor een vergoeding wordt gegeven, zijn onder andere het plaatsen van draad- of gaasrasters, het maken van een goed beschermde nachtkraal, het plaatsen van een mobiele of vaste schaapskooi, het aanschaffen van kuddebeschermingshonden en het verbeteren van bestaande afrasteringen.

'Het is goed om te zien dat veel dierhouders al gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling om hun dieren beter te beschermen tegen wolvenaanvallen', zegt landbouw- en natuurgedeputeerde Maurits von Martels (BBB). 'Ik wil graag alle dierhouders aanraden om te onderzoeken of de regeling ook voor hen interessant is, zodat we samen de veiligheid van onze dieren kunnen bevorderen.'


Volgens de uitvoeringsorganisatie van de provincies BIJ12 zijn er in 2023 in Overijssel 86 dieren, allemaal schapen, gedood bij aanvallen van de wolf. Hoewel er in Overijssel geen vaste roedel wolven is, trekken er regelmatig wolven door de provincie op zoek naar nieuw leefgebied.


Goudjakhals

Met de preventieve middelen en maatregelen tegen wolvenaanvallen kunnen dierhouders ook de goudjakhals weren. Dit dier, dat iets kleiner is dan een wolf, duikt steeds vaker op in Nederland en heeft het ook voorzien op schapen en andere hoefdieren.

Aanvragers van de regeling krijgen bezoek van een specialist voor advies op maat. Deze adviseur bekijkt ter plekke welke maatregelen het beste passen en of deze binnen de subsidieregeling vallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer