Provincie Utrecht wil een wolvencommissie en wolven-OMT

Provincie Utrecht onderzoekt de mogelijkheid om een wolvencommissie op te zetten die adviseert over omgang met de wolf. Dat zei gedeputeerde Mirjam Sterk woensdagavond 11 september in de provinciale commissievergadering voor Landelijk gebied, Water en Milieu. Daarnaast pleit ze voor een OMT-achtig comité van experts op landelijk niveau.

Provincie+Utrecht+wil+een+wolvencommissie+en+wolven%2DOMT
© Stockfoto

Sinds deze zomer zorgt een wolf voor overlast op de Utrechtse heuvelrug. Provincie Gelderland heeft al een aantal jaar een wolvencommissie die het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd adviseert. Het overlegplatform geeft ook voorlichting over preventieve maatregelen.

Sterk zei in antwoord op een voorstel van VVD-lid Juliëtte van Gilse dat zij al onderzoekt of een provinciale wolvencommissie wenselijk is. 'Daar is echter geen geld voor', waarschuwde zij Van Gilse en haar collega's alvast. 'Als wij een wolvencommissie willen, dan kom ik terug bij Provinciale Staten voor geld.'


Onafhankelijke commissie

Daarnaast pleitte Sterk voor een landelijk onafhankelijke commissie. De indruk bestaat nu dat experts vooral uit het kamp van natuurbehoud komen. 'Een soort OMT-achtig comité van experts die op landelijk niveau onafhankelijk advies kan geven', verduidelijkte zij het idee, met een verwijzing naar de coronapandemie.

Gijs van Dieren van UtrechtNu! sprong in op het voorstel: 'Als we dit op landelijk niveau kunnen regelen, dan hoeven wij daar als provincie geen geld voor uit te trekken', opperde Van Dieren. 'Hoe kijkt VVD daar tegenaan?


Van Gilse bleef een voorkeur behouden voor een provinciaal comité. Zij wees er op dat de Gelderse wolvencommissie brede taken heeft als overlegplatform. 'Ik vind het belangrijk om deze discussie in de provincie te houden. Ik denk dat deze minder gepolariseerd wordt als je dat landelijk gaat doen.'


Schuwheid verloren

De Utrechtse commissie sprak woensdagavond uitgebreid over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Een van de dieren lijkt zijn natuurlijke schuwheid te hebben verloren. Het greep een onaangelijnde hond en benaderde tot twee keer toe een kind.

De discussie liep volgens de te verwachten paden. Partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum vinden Utrecht – en soms heel Nederland – te klein voor een roedel wolven. Partijen aan de linkerzijde vinden dat de mens zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie.

Sterk hoorde de standpunten aan en verklaarde dat zij wil afwachten op de uitspraak van de rechter van maandag 16 september over het Utrechtse plan om overlastgevende wolven te zenderen. Dat zou al zo traumatisch zijn voor de wolf dit het dier bang moet maken voor mensen.

Door de verdoving maakt de wolf het zenderen bewust mee, maar kan hij niets. Faunabescherming en Animal Rights vinden dat provincie Utrecht te weinig naar alternatieven heeft gekeken en stapten naar de rechter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer