Geschrokken Rummenie wil snellere aanpak probleemwolven

Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is 'geschrokken' van de twee incidenten met een wolf op landgoed Den Treek in het Utrechtse Leusden. Hij wil sneller kunnen optreden als er sprake is van een probleemwolf. Dat kan niet zomaar, erkent hij.

Geschrokken+Rummenie+wil+snellere+aanpak+probleemwolven
© Twan Wiermans

Bij de twee incidenten waar Rummenie naar verwijst in een brief aan de Tweede Kamer, werd een kind gebeten en een hond bij zijn baasje weggenomen. De staatssecretaris wil uitzoeken hoe 'we sneller en daadkrachtiger kunnen handelen' als er sprake is van een probleemwolf. Hij doelt daarbij ook op aanvallen op schapen en ander vee.

'Bij acuut gevaar kan een burgemeester en ook een politieambtenaar noodbevoegdheden toepassen en optreden. Wanneer dat acuut gevaar is geweken, houdt ook die noodbevoegdheid op. Dan is op dit moment het enig beschikbare instrument de omgevingsvergunning van de provincie. Er gaat dan vaak te veel tijd overheen voordat die kan worden toegepast', schrijft Rummenie.

De staatssecretaris wil de term 'probleemwolf' zo snel mogelijk definiëren en vervolgens kijken welke instrumenten hij een provincie verder nog kan bieden. Ook komt hij met een landelijk informatiepunt wolf. Daar is informatie beschikbaar over de leefgebieden van de wolf en wat iemand moet doen als een wolf het pad kruist. Rummenie erkent dat het aanpassen van de beschermde status van het roofdier nog veel tijd zal vergen.


Landelijk team

Om vee beter te beschermen tegen wolvenaanvallen, wil de staatssecretaris een landelijk team oprichten dat boeren helpt bij het plaatsen van wolfwerende hekken. Het team moet veehouders ook bijstaan bij de subsidieaanvraag ervoor. Op regionaal niveau bestaan dergelijke teams al en in het buitenland blijkt deze aanpak erg effectief.

Behalve de incidenten bij Leusden baren de cijfers over wolvenaanvallen op vee Rummenie ook grote zorgen. In juli meldde BIJ12 dat in de eerste drie maanden van 2024 drie keer zoveel wolvenaanvallen hebben plaatsgevonden als in diezelfde periode in 2023. 'Deze cijfers zijn zorgwekkend en vragen om actie van het openbaar bestuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer