Faunabescherming naar rechter om vangen en zenderen Utrechtse wolf

De Faunabescherming is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat een wolf op de Utrechtse Heuvelrug wordt gevangen en een zender krijgt. De provincie Utrecht gaf vorige week een vergunning voor het zenderen van de wolf die voor problemen zorgt bij Austerlitz.

Faunabescherming+naar+rechter+om+vangen+en+zenderen+Utrechtse+wolf
© Provincie Friesland

Het gaat om het dier dat op 31 juli bij Austerlitz contact zocht met honden en daarbij ook een jong kind omverliep. Mocht de wolf na het vangen en zenderen contact zoeken met mensen en honden, dan kan hij ook met paintballs worden beschoten. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is het dier op 'geen enkele wijze te duiden als een probleemwolf'. De afgegeven vergunning is daarom niet geldig. Eerder kondigde ook Animal Rights aan de vergunning aan te vechten.

De Faunabescherming wil dat de rechtbank de afgegeven vergunning schorst. Het natuurlijke gedrag dat bij de wolf is vastgesteld hoort volgens haar wettelijk beschermd te worden. De provincie heeft onvoldoende preventieve maatregelen genomen om confrontaties tussen een wolf en mensen en huisdieren te voorkomen, stelt de organisatie.


Vrijpostige puberwol

Voorzitter Nico Koffeman kondigde eind juli al aan dat de Faunabescherming tegen de vergunning in beroep zou gaan. Volgens hem is de wolf bij Austerlitz 'een wat vrijpostige puberwolf op de Utrechtse Heuvelrug die niemand kwaad heeft gedaan'.

Wolvenexperts zijn verdeeld over het plan om wolven schuw te maken met paintballkogels. Als de dieren 'vanuit het niets' worden beschoten met verfkogels, leggen ze de link niet met contact met mensen. Dan heeft het plan volgens hen geen zin. De wolf moet snappen dat hij wordt beschoten omdat hij dicht bij mensen komt. De schutter moet dus in het zicht staan, het liefst met een groepje mensen in de buurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer