Noodkreet boeren landgoed Den Treek: pak probleemwolf snel aan

Er moet snel een beheerplan komen voor wolven die zich ophouden op landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden. Die oproep doen vijf agrarische gezinnen aan Provinciale Staten van Utrecht. 'Mijn zoon durft niet meer alleen naar voetbal te fietsen.'

Noodkreet+boeren+landgoed+Den+Treek%3A+pak+probleemwolf+snel+aan
© Wikimedia

Boerin Lisanne Oskam deed namens vijf families die boeren op het landgoed haar verhaal tijdens een inspraakavond van Provinciale Staten van Utrecht, 'Praten met de Staten'.

Volgens de boeren bij het natuurgebied is het de hoogste tijd dat er wat wordt gedaan aan de wolven. In de afgelopen maanden waren er meerdere incidenten op Den Treek. Zo werd er een hond gebeten en meegenomen en later ook een jong kind gebeten. Het landgoed is sinds 1 september wel weer open voor recreanten, na een sluiting van anderhalve maand.


Situatie met wolf niet veranderd

Maar de situatie is wat Oskam betreft niet veranderd. 'De veiligheid van onze kinderen is onze grootste zorg. Wij hebben kinderen in alle leeftijdscategorieën op het landgoed wonen. Mijn buurman durft niet meer met zijn baby het bos in. Mijn jongste zoon van 13 durft niet meer alleen naar de voetbal te fietsen in het donker en fietst overdag met een alarm in zijn hand', schetst ze de situatie.


Oskam bepleit beheerplannen per natuurgebied en een snelle aanpak van probleemwolven. Ze wijst in haar bijdrage op het advies van wolvenexpert Will Graves. Die schrijft in zijn boek Wolves in Russia dat de wolf niet hoeft te worden uitgeroeid, maar wel onder controle gehouden.

'Onder voorwaarden is het mogelijk om met de wolf samen te leven. Hiervoor is nodig het dier ver van de mensen weg te houden en te beheren. Dit vereist afgelegen, geïsoleerde gebieden met ruim voldoende wild', aldus Oskam tijdens de bijeenkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer