Maispoll: 15 procent mais is slecht

15 procent van de maistelers die meededen aan een poll van Nieuwe Oogst geeft aan dat hun gewas een slechte stand heeft. Dat doet vermoeden dat dit jaar een op de zeven percelen slechte mais voortbrengt.

Maispoll%3A+15+procent+mais+is+slecht
© Pieter Stokkermans

In totaal 273 maistelers hebben een bijdrage geleverd aan de poll op X (voorheen Twitter), Instagram en LinkedIN. Veertig telers gaven aan dat hun mais slecht is in vergelijking met voorgaande jaren.

Ruim 40 procent (112 telers) geeft aan dat de stand van hun mais goed is vergeleken met voorgaande jaren. De overige telers (121 in totaal) beoordeelt de snijmais van dit jaar als matig.

Een andere steekproef levert op dat de stand van de snijmais op zo'n 10 procent van de percelen zeer slecht is. Zo is op zes van zestig percelen langs de route tussen Almelo en Zwolle weinig tot niets terecht gekomen van de mais. Tien tot twintig percelen zien er maar matig uit, terwijl de overige percelen toch een aardig goede stand laten zien.

Door het natte voorjaar is een groot deel van de snijmais erg laat gezaaid dit jaar. Ondanks de moeilijke omstandigheden is er wel aanzienlijk meer mais ingezaaid. Uit gegevens van het statistiekbureau CBS blijkt dat dit jaar in Nederland 192.700 hectare aan snijmais is ingezaaid. Daarmee is de teelt weer bijna terug op het niveau van 2020 toen zo'n 195.000 hectare werd geteeld. Voor 2018 werd jaarlijks meer dan 200.000 hectare ingezaaid met snijmais.


• Bekijk hoe het gewas van de telers van het Maismeetnet van Nieuwe Oogst ervoor staat

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer