Hoger saldo met minder mais in rantsoen rosékalveren

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren en meer energiegrondstoffen kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens een studiedag van mengvoerbedrijf Voergroep Zuid en kalverintegratie Veal Fine BKC Livestock in het Brabantse Deurne.

Hoger+saldo+met+minder+mais+in+rantsoen+ros%C3%A9kalveren
© Twan Wiermans

De kans is groot dat rosékalverhouders dit jaar mais krijgen aangeboden met minder zetmeel vanwege een late zaaidatum. De vraag is dan: wat te doen; wel of niet kopen? Vanwege een jarenlange goede relatie met de teler kan aankoop een wijs besluit zijn. Maar voor het financiële rendement in de stal is slechte mais bijna altijd te duur, stelt Klaas Wiersema, specialist vleesvee bij Voergroep Zuid in het vakblad De Kalverhouder..

Om op dezelfde voerkosten uit te komen als goede mais, zou slechte mais met een zetmeelgehalte van 250 ongeveer 1.300 euro minder mogen kosten dan mais met 360 gram zetmeel. 'Dus als goede mais per hectare 2.400 euro kost, dan is slechte mais 1.100 euro waard', zegt Wiersema.


Groei belangrijker dan kostprijs

Het rantsoen mag in ieder geval niet ten koste gaan van de groei, vindt de specialist vleesvee. Want met de hoge vleesprijzen voor rosékalveren – zo'n 5 euro – wordt groei goed betaald. De voerspecialist adviseert daarom geen slechte mais in te kuilen, maar meer gebruik te maken van droge grondstoffen.

Naast 1 tot 2 kilo droge stof goede mais per kalf per dag passen producten zoals maismeel, sojahullen en palmpitschilfers in een rantsoen voor rosékalveren. 'Niet de laagste kostprijs van het rantsoen zorgt nu voor het rendement, maar de hoogste groei', benadrukt Wiersema.


Extra betalen

Veal Fine BKC Livestock heeft baat bij een hoge groei, zegt Mark van Roekel, die het kalfsvlees namens de kalverintegratie verkoopt. Het bedrijf betaalt vanaf het eerste kwartaal in 2024 een hogere prijs, als boeren meer kilo's per jong rosékalf afleveren. 'Enkele belangrijke afnemers van ons willen zwaardere vleesdelen en zijn bereid daar extra voor te betalen', zegt Van Roekel.

Tussen 175 en 180 kilo krijgt een kalverhouder 2 cent per kilo extra. Boven de 180 kilo is dat 1 cent per kilo. Dat de uitbetaling op extra groei kalverhouders aanspreekt, blijkt uit de geslachte gewichten. In de eerste twee kwartalen van 2024 lagen die 4,2 kilo boven die van vorig jaar. In het derde kwartaal is dat zelfs gestegen naar +6,67 kilo.


Op tijd oogsten

Wiersema verwacht dat rosékalverhouders dit jaar een smakelijke mais kunnen hakselen, mits ze op tijd oogsten. Wachten ze te lang, dan gaan de smaak en de verteerbaarheid van de mais achteruit. Is de mais relatief nat bij de oogst, dan kan deze het best boven in de kuil worden gereden.

Is dat niet mogelijk, kuil dan de mais in op een laag stro of droge perspulp. Dit gaat wel ten koste van het zetmeelgehalte van de mais onder in de kuil. Natte mais bevat ook veel azijnzuur en heeft daardoor een lage pH. Dit bevordert de opname niet.

De voerspecialist raadt daarom aan om deze mais niet aan de opfokkalveren te voeren. Als er dit jaar minder mais beschikbaar is, dan kunnen rosékalverhouders ook overwegen om de jongste kalveren helemaal geen mais te voeren, maar andere energiegrondstoffen.


1.500 kalveren per week

BKC Livestock, de houderijkant van de kalverintegratie, werkt samen met ongeveer 75 rosékalverhouders die gezamenlijk 60.000 kalverplaatsen bezitten. De kalverhouders werken met de integratie samen op basis van contract, garantieprijs of volledig zelfstandig. Wekelijks verwerkt Veal Fine, de vleeskant van het bedrijf, circa 1.500 kalveren slachten uit de eigen integratie.

Op het kalverbedrijf van de familie Berkers in Deurne konden de zeventig aanwezigen de praktijksituatie zien. De 1.050 rosékalveren krijgen over de volle ronde gemiddeld per dag 3 kilo mais, 0,5 kilo raapzaadschroot en 0,3 kilo gehakseld graanstro. Daarnaast krijgt elk kalf in het eerste deel van de afmestperiode gemiddeld 3 kilo groeibrok per dag en in het laatste deel 5 kilo afmestbrok.

De familie Berkers voert de kalveren aan als starter. De laatste twee koppels gingen weg op een gemiddeld gewicht van 182 en 187 kilo. Daarbij lag de daggroei op respectievelijk 1.471 en 1.489 gram. De aflevergewichten laten een stijging zien, waardoor de opbrengstprijs en ook het saldo van de koppels verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer