Drie weken uitstel voor inzaaien vanggewas

De uiterste datum voor de inzaai van een vanggewas na mais wordt verschoven naar 21 oktober. Dit geeft telers drie weken extra de tijd om hun gewassen rijp te oogsten.

Drie+weken+uitstel+voor+inzaaien+vanggewas
© Koos van der Spek

Landbouwminister Femke Wiersma heeft besloten tot deze maatregel omdat nadelige gevolgen van onrijp oogsten kunnen worden voorkomen. Bovendien levert een latere oogst van een groeiend gewas waarschijnlijk minder stikstofverliezen op dan handhaving van de datum op 1 oktober.

Daarnaast wordt de termijn waarin een korting wordt toegepast op de gebruiksnormen voor het later inzaaien van vanggewassen na aardappelen en bieten op zand- en lössgrond met drie weken opgeschoven.

Als het vanggewas tussen 22 oktober en 3 november wordt gezaaid, wordt een korting toegepast op de gebruiksnorm in 2025 van 5 kilo stikstof per hectare. Zaaien tussen 4 november tot en met 19 november levert een korting op van 10 kilo stikstof per hectare. Inzaaien van het vanggewas na 20 november resulteert in een korting van 20 kilo stikstof per hectare.

Herstelwerkzaamheden

Wiersma heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht van de maatregelen. De mogelijkheid om de data op te schuiven wordt ook in de regelgeving vastgelegd. Naast verschuiving van de uiterlijke inzaaidatum worden telers na de oogst ook een termijn van ten hoogste zeven dagen geboden om de bodemstructuur te verbeteren. Dat laatste is bedoeld om hen de gelegenheid te bieden herstelwerkzaamheden uit te voeren die de kwaliteit van de bodem ten goede komt.

Volgens de experts die Wiersma heeft geraadpleegd is een termijn van drie weken voldoende om de gewassen rijp te kunnen oogsten dit jaar. Handhaving van de datum op 1 oktober zou telers dwingen de gewassen onrijp van het land te halen en dat levert uiteindelijk vooral nadelen op.

'Het onrijp oogsten van gewassen heeft gevolgen voor zowel de kwantitatieve als kwalitatieve opbrengsten, alsook voor de bewaring. Bovendien geeft het voeren van onrijpe snijmais risico's voor de koegezondheid en melkproductie, alsook de methaan- en ammoniakuitstoot en conservering van de kuilen', verklaart de landbouwminister in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer