De eerste mais is er alweer af voor rustgewas

De eerste maisklus van het oogstseizoen 2024 zit er weer op voor loonbedrijf Nikkels in het Gelderse Teuge. Vrijdag hakselde Marcel Nikkels in totaal 10 hectare mais, zoals hier op een perceel in Beekbergen van melkveehouder Peter Dijkhof uit Klarenbeek. Voor hem werd 2,5 hectare honderddagenmais gehakseld, zodat hij voor 1 september nog een rustgewas kon telen.

De melkveehouder heeft er rogge ingezaaid. Honderddagenmais, een zeer vroeg maisras dus, is een uitkomst voor veehouders die een rustgewas willen inzaaien. Sinds vorig jaar is het verplicht om eens in de vier jaar op een maisperceel een rustgewas te telen. Een van de mogelijkheden is in augustus de mais oogsten en voor 1 september een rustgewas inzaaien. Dan mag de mais dit jaar in aanmerking komen voor een rustgewas. Dit vanggewas moet tot 1 februari blijven staan en mag niet worden bemest.

Volgens Nikkels zag de mais, ondanks het late zaaimoment, er goed uit. 'Droog in de korrel en mooi gekleurd. Het betreft hier hoge zandgrond op de Veluwe. Daar zakt water makkelijker weg, dus dat is gunstig geweest.'

Mais hakselen in augustus is wel de uitzondering en betekent een concessie in drogestofopbrengst. De loonwerker uit Teuge verwacht de komende weken nog niet veel werk in de mais. Pas in de tweede helft van september neemt het werk weer toe, in ieder geval voor melkveehouders die nog een nazaai willen toepassen. 'Alles is laat ingezaaid, dus het het oogstseizoen is daardoor ook later', verwacht Nikkels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer