Latere inzaaidatum vanggewas vergt wetsaanpassing

Landbouwminister Femke Wiersma wil boeren tegemoetkomen met een latere inzaaidatum voor vanggewas na de maisoogst. Door de invoering van de Omgevingswet is die vrijstellingsmogelijkheid komen te vervallen. De minister wil daarom de wet aanpassen.

Latere+inzaaidatum+vanggewas+vergt+wetsaanpassing
© Twan Wiermans

Onder de Wet bodembescherming was het mogelijk om uitstel te verlenen van de in het Besluit gebruik meststoffen opgenomen uiterste inzaaidatum voor het vanggewas na mais op zand- en lössgronden (1 oktober). Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is deze vrijstellingsmogelijkheid komen te vervallen.

De Raad van State buigt zich over een adviesaanvraag die Wiersma daar heeft neergelegd voor een wijziging van de Omgevingswet waarmee de vrijstellingsoptie moet worden hersteld.


Korte procedure

Omdat het hier niet gaat om beleidsinhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de situatie die gold voor de invoering van de Omgevingswet, kan de minister volstaan met een korte procedure. De Eerste en Tweede Kamer hoeven de aanpassing van de wet niet te behandelen.

Wiersma streeft ernaar om op korte termijn duidelijkheid te geven over de haalbaarheid om in 2024 van de uiterste inzaaidatum van vanggewassen af te wijken.

Door de vele regenval in het voorjaar lopen veel teelten achterop in het groeiseizoen. De minister heeft het seizoen om mest uit te rijden om die reden al verlengd. LTO Nederland heeft daarnaast gevraagd om uitstel van de vanggewasverplichtingen bij mais. Ook pleit de belangenorganisatie voor het loslaten van kalenderlandbouw bij andere akkerbouwgewassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer