Varkens houden wel van een praatje

Gangbare varkens waar twee keer per dag tegen werd gepraat door de varkenshouder, ervoeren minder stress in de stal dan biologische varkens die het zonder moesten doen. Dat kwam naar voren in een Deense steekproef waarbij varkensgeluiden met AI zijn ontcijferd en gescoord op stress en pijn.

Varkens+houden+wel+van+een+praatje
© Varkens Archief

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontwikkelden ruim twee jaar geleden een algoritme om varkensgeluiden te ontcijferen. Kunstmatige intelligentie (AI) is getraind om signalen als knorren, snuffelen, grommen en gillen om te zetten in emoties. Het is een akoestische handtekening waarmee het dierenwelzijn zou kunnen worden bewaakt. Dit was twee jaar gelezen al te lezen in een artikel op varkens.nl.

Universitair hoofddocent Elodie Floriane Mandel-Briefer aan de Universiteit van Kopenhagen heeft met een steekproef de waarde van dit systeem in de praktijk getoetst. De geluidsopnamen bij verschillende typen varkensbedrijven in Denemarken en Duitsland zijn met AI geanalyseerd.


Nog niet praktijkrijp

Het kostte de onderzoekers nog veertien maanden om de taal van de varkens in negen stallen te decoderen. De technologie moet dus verder worden ontwikkeld om in de praktijk te kunnen worden toegepast.

Op de vier gangbare varkensbedrijven was 25 procent van het gegrom van de varkens een uiting van stress of pijn. Opvallend was dat bij drie biologische bedrijven die score in de stal zelfs nog hoger was: 47 procent.


Buitenvarkens

Vertoeven biologische varkens buiten in de wei of in de buitenuitloop, dan is 8 procent van het gegrom stress- of pijngerelateerd. Frappant is dat een varkenshouder met gangbare varkens die twee keer per dag tijdens de controleronde vriendelijk tegen zijn varkens praatte, net zo'n goede score behaalde (8 procent) op basis van de geanalyseerde varkensgeluiden.

De onderzoekers geven aan dat het slechts een steekproef betreft en er geen harde conclusies kunnen worden getrokken, meldt de Deense site DR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer