Vernieuwde Keurmerkenwijzer moet valse duurzaamheidsclaims helpen herkennen

Milieu Centraal heeft de vernieuwde Keurmerkenwijzer gelanceerd. Deze moet consumenten helpen om betrouwbare en onafhankelijke keurmerken op bijvoorbeeld het gebied van dierenwelzijn te onderscheiden van neplogo's of valse claims.

Vernieuwde+Keurmerkenwijzer+moet+valse+duurzaamheidsclaims+helpen+herkennen
© Marcel Berendsen

Uit onderzoek van Milieu Centraal en stichting Milieukeur blijkt dat een derde van de consumenten moeite heeft om logo's op het gebied van milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden te herkennen. Bijna de helft van de consumenten wil dan ook een verbod op misleidende logo's of nepkeurmerken, blijkt uit het onderzoek. De vernieuwde Keurmerkenwijzer biedt meer duidelijkheid over wat keurmerken en andere logo's inhouden.

'Helaas zijn er ook talloze logo's die de indruk wekken dat een product is gecertificeerd, terwijl dat niet zo is. Consumenten denken hierdoor een product met keurmerk te kopen, maar worden eigenlijk misleid', zegt Paulien van der Geest, expert keurmerken bij Milieu Centraal.

'Op de verpakking worden bijvoorbeeld logo's met een 'groene' uitstraling of afbeeldingen van blije dieren gezet om milieu- of diervriendelijkheid te suggereren, terwijl het product geen onafhankelijk gecontroleerde keurmerken heeft die deze claims ondersteunen. De Autoriteit Consument & Markt treedt hiertegen op en deelt stevige boetes uit. Ook Brussel komt met nieuwe regels.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer