Huidirritatie en tenenpikken voorkomen met aangepast voer
Bij witte hoogproductieve leghennen kan tenenpikken tot extra uitval leiden. Huidirritatie is de meest waarschijnlijke aanleiding voor dit gedrag, blijkt uit recent onderzoek door vijf veevoerbedrijven. Een genetische component die invloed heeft op het vetmetabolisme lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Bij praktijkkoppels wordt nu een product getest dat het vetmetabolisme positief moet beïnvloeden.
Tenenpikken begint meestal met het pikken aan de eigen tenen. Zodra bloedingen ontstaan, gaan ook andere hennen op die plekken pikken. In het onderzoek – uitgevoerd door ForFarmers, ABZ Diervoeding, Vitelia Voeders en Voergroep Zuid, in samenwerking met Trouw Nutrition – lijkt het erop dat het in veel situaties begint met het schilferig en rafelig worden van de huidschubben aan de tenen. Dit veroorzaakt irritatie, waardoor hennen eraan beginnen te pikken. Mogelijke oorzaak van de schilfers is een suboptimale samenstelling van de vetzuren in de huid door een afwijkend vetmetabolisme.
Het snel op gang komen van de eierproductie vraagt veel van het vetmetabolisme van de hen. Waar vet eerst enkel werd gebruikt voor groei en onderhoud, is het nu ook belangrijk voor de vorming van de eidooier. Verloopt deze transitie niet optimaal, dan schiet de energie- en vetvoorziening van weefsels, organen en ledematen tekort.
Deze situatie kan zich voordoen zodra de leg op gang komt, maar ook tijdens de legperiode bij koppels met een hoge eierproductie of een te lage voeropname. Genetische selectie heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat 'moderne' hennen de beschikbare nutriënten op de eerste plaats toebedelen aan productie en daarna pas aan onderhoud.
Verschil in vetmetabolisme
Uit het onderzoek blijkt dat er verschil is in vetmetabolisme tussen bruine en witte hennen en tussen gezonde en de gepikte witte hennen. Bij de witte hennen bleek er geen verschil te zijn in de belangrijkste vetzuren olie-, linol- en alfalinoleenzuur in de lever, dooier en het buikvet.
In buikvet werd wel een verschil gevonden in palmitoleïnezuur, waarbij de gepikte witte hennen een lager niveau hadden dan gezonde hennen. Verder werden in de lever van gepikte kippen meer verzadigde vetzuren aangetroffen dan in de lever van gezonde dieren. Een deel van deze verschillen kwam tot uiting in de niveaus van deze vetzuren in de dooier.
Bij het transport en de opname van vet spelen bepaalde eiwitten die in de lever worden gemaakt een rol. Deze transporteren de vetzuren onder andere naar de huid. Bij de gepikte witte hennen lijken de eiwitten minder aanwezig te zijn. Daarmee is de voorziening van vetzuren en energie naar de huid van de gepikte hennen verstoord.
Verschil in
Het niveau van verschillende vetzuren in de poothuid van gepikte en gezonde witte hennen wisselt, blijkt uit een analyse. In de huid van gepikte hennen is minder palmitine- en meer palmitoleïnezuur aangetroffen dan bij de gezonde dieren.
Op basis van de kennis die is opgedaan in het project is een product ontwikkeld dat door beïnvloeding van het vetmetabolisme tenenpikken moet verminderen. Dit product wordt momenteel in praktijkkoppels getest.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %