Eyes on Animals positief over hittemaatregelen bij varkensslachterijen

Eyes on Animals heeft de afgelopen weken eerder gedane aanbevelingen om hittestress te voorkomen bij Nederlandse varkensslachterijen gecontroleerd. Tijdens warme en vochtige dagen kregen Van Rooi Meat in het Brabantse Helmond, Vion in het Gelderse Groenlo en Compaxo in het Gelderse Zevenaar bezoek van de dierenwelzijnsorganisatie. Volgens de organisatie hebben de slachterijen serieus stappen gezet om hittestress bij de varkensaanvoer te beperken.

Eyes+on+Animals+positief+over+hittemaatregelen+bij+varkensslachterijen
© Eyes on Animals

Na grote verbouwingen heeft de varkensslachterij van Vion in Groenlo verschillende aanbevelingen van Eyes on Animals doorgevoerd. Ook zijn er volgens deze organisatie veel andere verbeteringen gedaan. Zo is de wachtstal volledig vernieuwd met hogere plafonds, verbeterde verlichting en is de luchtkwaliteit verbeterd.

De hekken zijn uitgerust met rubberen stoppers en gemaakt van lichtgewicht plastic. Dit vermindert het geluid in de wachtstal behoorlijk. Het in beide richtingen kunnen openen van hekken zorgt voor een soepeler omgang met de varkens.


Meer rust in wachtstal

Ook stelt Eyes on Animals vast dat de bezetting van de wachthokken flink is verlaagd en dat de varkens in dezelfde sociale groepen blijven als in de vrachtwagens. Hierdoor neemt het aantal hiërarchische gevechten af en heerst er veel meer rust in de wachtstal.

Buiten de gebouwen zorgen krachtige industriële ventilatoren, samen met een rij bomen, voor verkoeling van wachtende trucks met varkens. Dit is een forse verbetering ten opzichte van de kleine ventilatoren die er vorig jaar stonden tijdens de controle van Eyes on Animals. De leden van de organisatie concluderen hier dan ook dat ze positief zijn over al deze aanpassingen. Het geheel maakt een groot verschil voor de duizenden vleesvarkens die dagelijks in Groenlo worden geslacht.


Alternatieven voor CO2-verdoving

Eyes on Animals is positief over alle belangrijke aanpassingen die zijn gedaan, maar blijven aandringen op alternatieven voor de CO2-verdoving bij Vion in Groenlo. De dierenwelzijnsorganisatie heeft kritiek op deze verdovingsmethode.

Hoewel Vion stappen heeft genomen om de CO2-verdoving te verbeteren, zoals het aantal varkens per verdovingsronde verminderen, een constante, rustige gasstroom waarborgen en sensoren installeren op verschillende niveaus om het gaspercentage continu te meten, hebben de inspecteurs van Eyes on Animals opnieuw gezien dat CO2-verdoving paniek onder de varkens veroorzaakt. Dat is voor de organisatie onacceptabel.


Controle bij Van Rooi Meat

Controleurs van Eyes on Animals bezochten op 12 augustus Van Rooi Meat in Helmond. Dit was een dag met 31 graden Celsius in de schaduw en 35 graden Celsius in de zon. Vanwege de hitte was een middagshift geannuleerd, een positieve stap, al was het volgens de inspecteurs van Eyes on Animals tot 16 uur nogal druk. Negen trucks met varkens moesten tot een uur of nog langer onder een overkapping te wachten.

Ondanks de goed ontworpen overkapping met uitgebreide verneveling, waardoor het zo'n 4 graden koeler is dan daarbuiten, zagen de inspecteurs van Eyes on Animals bij de wachtende varkens nog veel hittestress. Ook constateerden ze dat ondanks die temperatuur later in de middag toch nog twee trucks met varkens bij de slachterij arriveerden. Verder merkten ze op dat de chauffeurs en Van Rooi goed meewerkten en de diverse adviezen voor verbetering tot zich namen.

De vijf belangrijkste adviezen die de controleurs van Eyes on Animals gaven waren:
• Wachttijden drastisch verkorten door een betere planning in de aanvoer, zodat varkens zeker bij hitte nooit meer dan een uur in stilstaande vrachtwagens op het terrein hoeven te wachten.
• Meerdere grote en hoge mobiele ventilatoren plaatsen op plekken waar het nodig is om de varkens in vrachtwagens met een grotere luchtstroom naast de verneveling wat extra te koelen.
• Stroomvoorziening onder de overkapping maken, zodat trucks hun ventilatoren kunnen laten draaien zonder dat de vrachtwagenmotor aan hoeft te staan. Dit advies kregen ze van meerdere chauffeurs.
• Twee mobiele ladders onder de overkapping om inspecties van de bovenste laadniveaus goed mogelijk te maken. Nu is het moeilijk om de varkens te controleren die het meeste risico lopen op hittestress omdat warmte in de vrachtwagens opstijgt.
• Chauffeurs erop attenderen het dak en de laadklep open te zetten en volledig in de schaduw te parkeren.
• Verlaag de belading bij hitte van twaalf naar maximaal tien varkens per compartiment.


Wachtruimte binnen

Bij Compaxo in Zevenaar is bij de nieuwbouw een grote wachtruimte in de gebouwen gemaakt. Geen enkele vrachtwagen hoeft meer buiten het complex te wachten en binnen is er schaduw. Bij hitte worden langs de wachtende vrachtwagens met varkens industriële ventilatoren neergezet om een sterke luchtcirculatie te creëren.

Al met al concludeert Eyes on Animals dat er duidelijk positieve veranderingen bij Nederlandse varkensslachterijen in gang zijn gezet. Daarom gaat de organisatie zich inspannen om dat ook bij varkensslachterijen in Duitsland en Spanje voor elkaar zien te krijgen.

Ook constateert de dierenwelzijnsorganisatie dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, medewerkers en managers van de varkensslachterijen positieve feedback geven over de veranderingen, waaronder het handhaven van het mengverbod van varkens. Dat meldt Eyes on Animals in diverse berichten op Facebook.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer