'Boer verwacht nu actie van Brussel'

Het belang van een sterke land- en tuinbouwsector wordt weer gezien in Europa. Nu moet dit nog in beleid worden omgezet, vinden Christiane Lambert en Lennart Nilsson van de koepelorganisaties Copa en Cogeca.

%27Boer+verwacht+nu+actie+van+Brussel%27
© Europese Unie

Ursula von der Leyen is onlangs in Straatsburg herkozen als hoofd van de Europese Commissie voor een tweede termijn tot 2029. De landbouw speelde een sleutelrol in haar toespraak. Ze noemde landbouw een van de zeven pijlers in het werkprogramma voor de komende periode. Landbouw wordt in dit document gezien als 'een strategische troef en middel, Europa is van vitaal belang voor de mondiale voedselzekerheid'.

Wij hebben campagne gevoerd voor deze strategische herpositionering en zijn blij dat deze op deze manier wordt opgepakt. Als de strategische richting duidelijk is, is het nu een kwestie van deze visie omzetten in concrete actie.


Visie voor landbouw en voedsel

Op dit front kondigde Von der Leyen ook een 'visie voor landbouw en voedsel' aan die binnen de eerste honderd dagen van haar mandaat verschijnt. Deze visie is gebaseerd op de gesprekken met belanghebbenden die begin dit jaar zijn begonnen en waaraan Copa en Cogeca ook deelnemen.

We kunnen niet van boeren verwachten dat ze meer doen, terwijl er onzekerheid is over de financiering van gemeenschapsdoelstellingen

Christiane Lambert en Lennart Nilsson, respectievelijk voorzitter van Copa en Cogeca

We nemen kennis van het sterke pleidooi van Von der Leyen voor het beëindigen van bepaalde oneerlijke handelspraktijken in Europa, het ondersteunen van het concurrentievermogen en de innovatie in de agrifoodsector (inclusief coöperaties) en het garanderen van een fatsoenlijk inkomen voor boeren.

Toch hopen we op aanvullende verduidelijking en acties op de korte termijn. Vooral over de plaats van de landbouw in de toekomstige Europese Commissie, het ambitieniveau voor de GLB-begroting, het belang van de landbouw in het handelsbeleid van de EU of de manier waarop de Europese Commissie van plan is boeren 'die met de natuur werken' te belonen en de moeilijke kwestie van bedrijfsopvolging in de landbouw aan te pakken.


Protesten

Ondanks de goede bedoelingen die de politieke partijen tijdens de campagne hebben geuit, hebben we nog steeds geen overtuigende en innovatieve politieke reacties gezien op de moeilijkheden en zorgen die tijdens de landbouwprotesten naar voren zijn gebracht. In onze ogen zijn bepaalde elementen essentieel voor een strategische visie op de landbouw.


Op dit moment zoeken Europese boeren en agrarische coöperaties garanties voor toezeggingen die tijdens de campagne zijn gedaan, bijvoorbeeld over de toewijzing en omvang van de EU-begroting voor landbouw. We kunnen niet van boeren verwachten dat ze meer doen, terwijl er onzekerheid is over de financiering van gemeenschapsdoelstellingen.


Meer samenhang nodig

We hebben meer samenhang van het beleid nodig, vooral tussen onze milieuambities op de interne markt en ons handelsbeleid. In dit opzicht is elke poging om de EU-Mercosur-overeenkomst te bevorderen een slecht politiek signaal. Als het om Oekraïne gaat, mogen boeren in de EU, ondanks dat we de oorlogsinspanningen steunen, niet een deel van de last van handelsliberalisering of mogelijke uitbreiding dragen. Hervormingen zijn nodig om de positie van boeren in de waardeketen te verbeteren.

De komende maanden zijn cruciaal voor het omzetten van campagne-intenties in krachtige en concrete acties. Omdat de oogsten van 2024 al een uitdaging lijken, zijn de verwachtingen voor de realisatie bij de hele land- en tuinbouw torenhoog.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer