Brussel geeft fiat voor Nederlandse aanvulling van 50 miljoen op ecoregeling

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de Nederlandse compensatieregeling voor aanvullende nationale financiering van de ecoregeling in 2024. Het gaat om een bedrag van 50 miljoen euro.

Brussel+geeft+fiat+voor+Nederlandse+aanvulling+van+50+miljoen+op+ecoregeling
© Europese Unie 2024

Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. De minister dankt de Europese Commissie voor de snelle goedkeuring van deze compensatieregeling, die ervoor zorgt dat boeren de geplande vergoeding ontvangen voor hun inspanningen.

De compensatieregeling was nodig omdat er ook dit jaar weer veel meer was aangevraagd voor de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dan er budget was. Tot tevredenheid van Wiersma: 'De animo is nog steeds hoog en ik wil mijn waardering uitspreken voor de getoonde ambitie van de deelnemende boeren. Ik ben blij dat zij hiermee stappen blijven zetten in het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsvoering. Het laat ook zien dat boeren gemotiveerd zijn om bij te dragen aan maatschappelijke doelen.'

Volgens de minister is het van groot belang dat boeren vertrouwen houden in de ecoregeling en zich volgend jaar weer inschrijven om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen.


Staatssteunregels

De aanvulling kon niet zomaar worden gegeven, omdat het staatssteun betreft. Pas na beoordeling en goedkeuring van de regeling op basis van EU-regels voor staatssteun kon de Europese Commissie Wiersma haar fiat geven.

De hoogte van de compensatie bedraagt zo'n 33 euro per hectare per aanvrager. Hiervoor moet de landbouwer in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024 een complete aanvraag voor de ecopremie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben ingediend. De steun wordt separaat van de overige GLB-uitbetalingen uitbetaald voor 31 december 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer