Bunge krijgt in EU groen licht voor overname Viterra

Graan- en oliezadenconcern Bunge mag graanhandel Viterra overnemen van Glencore. De Europese Commissie keurt deze overname goed.

Bunge+krijgt+in+EU+groen+licht+voor+overname+Viterra
© Bunge

Bunge en Viterra zijn beide wereldwijd opererende bedrijven die actief zijn in de handel en verwerking van landbouwproducten. Hun activiteiten in oliehoudende zaden als koolzaad, sojabonen en zonnebloempitten overlappen elkaar sterk. Toch gaat de Europese Commissie akkoord, omdat beide partijen hebben aangeboden de oliezadenbedrijven van Viterra in Hongarije en Polen af te stoten. Ook enkele logistieke onderdelen die hieraan zijn gekoppeld, worden in de verkoop gedaan.

De toezeggingen hebben de zorgen van de Europese Commissie weggenomen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor het ontstaan van een van de grootste graanhandelsconcerns ter wereld. Daarmee heeft Bunge zijn positie versterkt in de concurrentiestrijd met Cargill en Archer Daniels Midland (ADM).

De overname werd op 13 juni vorig jaar al aangekondigd. Het plan was om de overname deze zomer af te ronden. Glencore – de verkopende partij – ontvangt voor iets minder dan 3 miljard euro in aandelen Bunge en ruim 0,9 miljard euro in contanten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer