Duits ministerie rekent op 6 procent minder aardappelen per hectare

Het Duitse ministerie van landbouw rekent voorlopig op aardappelopbrengsten van gemiddeld 41,1 ton per hectare. Per oppervlakte-eenheid komt daarmee 6 procent minder aardappelen van het land dan vorig jaar.

Duits+ministerie+rekent+op+6+procent+minder+aardappelen+per+hectare
© John Ramaker

De lagere opbrengsten leiden niet tot een kleinere oogst. Dat komt omdat dit effect ruimschoots wordt gecompenseerd door een groter areaal. Volgens de laatste cijfers komt het areaal dit jaar op 289.300 hectare. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar.

Uitgaande van de areaalgegevens van het Duitse landbouwministerie en de voorlopige inschatting van de opbrengsten komt de aardappeloogst dit jaar in Duitsland uit op 11,9 miljoen ton. Vorig jaar haalden de Duitsers een productie van 11,6 miljoen ton. Dat komt neer op een toename van de productie met 2,5 procent.


Lagere raming Weuthen

Het Duitse handelshuis Weuthen komt tot een lagere inschatting met 11 tot 11,5 miljoen ton aardappelen dit jaar in Duitsland. Directeur Ferdi Buffen van Weuthen tekent daarbij aan dat de opbrengsten van de late percelen moeilijk zijn in te schatten. 'Een goed beeld krijgen we pas als de aardappelen achter de planken liggen', voegt hij eraan toe. 'Dat hebben we geleerd van seizoen 2023.'

De lagere opbrengstverwachting voor dit jaar wordt toegeschreven aan het late plantseizoen. Natte omstandigheden bemoeilijkten ook in Duitsland het poten dit voorjaar. Daarna volgde groeizaam weer, maar die omstandigheden speelden ook phytophthora in de kaart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer