Vion test virtual reality-bril voor beter begrip van varkens

Vleesconcern Vion heeft deze week voor het eerst in een Duitse slachterij gebruikgemaakt van een virtual reality (VR)-bril. Hiermee kunnen gebruikers de omgeving vanuit het perspectief van varkens zien. Dit moet volgens Vion leiden tot het beter begrijpen van varkens.

Vion+test+virtual+reality%2Dbril+voor+beter+begrip+van+varkens
© Vion

Bij deze VR-bril stimuleert innovatieve software de specifieke visuele perceptie van varkens en brengt deze over naar de bril. 'De perceptie van varkens verschilt aanzienlijk van die van mensen en ook van die van runderen. Varkens hebben een breder gezichtsveld, hun gezichtsscherpte is lager dan die van mensen en ze reageren gevoeliger op beweging', zegt Veronika Weber, directeur en Quality Assurance & Operations van Vion Duitsland.

De virtuele varkensbril is mede ontwikkeld door C.O.M. Computer Output Management. 'Varkens zijn dichromaten en zien in het blauwe, gele en groene spectrum. Maar wat een doorslaggevend verschil maakt bij het dragen van de VR-varkensbril, is de hoogte van de ogen. Deze bevinden zich slechts 30 centimeter boven de grond. Dit resulteert in een volledig ander gezichtsveld dan dat van mensen of runderen', legt managing director Peter Menzel van C.O.M. Computer Output Management uit.


Dierenwelzijn verbeteren

'Als je zelf hebt ervaren hoe dieren hun omgeving waarnemen, dan kun je ze veel beter begrijpen en behandelen. Dit verbetert automatisch het dierenwelzijn', stelt Menzel.

Het prototype van de VR-bril is dit voorjaar voltooid. Deze week is de virtuele varkensbril voor het eerst getest bij Vion Crailsheim, tussen het Duitse Stuttgart en Neurenberg. Vion gebruikt deze innovatieve brillen om medewerkers en dierenwelzijnsfunctionarissen op te leiden en om bouwmaatregelen in slachthuizen te optimaliseren.


Runderen

Eerder werd al een VR-bril voor runderen ontworpen. In Crailsheim, waar wekelijks 21.000 varkens en 2.300 runderen worden geslacht, zijn deze week beide varianten gebruikt. De bril voor varkens voor de eerste keer, terwijl die voor runderen opnieuw is ingezet.

'Het effect van de VR-bril was simpelweg ongelooflijk. Alle deelnemers zeiden achteraf dat ze nu een veel beter begrip hebben van de dieren en de manier waarop ze bewegen. Ik kon niet wachten om zelf de varkensbril uit te proberen. Ik ben echt onder de indruk', stelt Weber.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer