Minder rundvee en varkens in België, meer pluimvee
België telde eind vorig jaar minder runderen en varkens dan een jaar eerder, het aantal stuks pluimvee nam toe. Dat blijkt uit de definitieve landbouwstatistieken van het Belgische statistiekbureau Statbel. Ook het aantal geiten en schapen is gestegen.
De grootste daling is in België te zien bij de varkens. De varkensstapel was afgelopen oktober 6,5 procent kleiner dan in oktober 2022. De daling deed zich zowel voor bij vleesvarkens als zeugen. Uit de cijfers blijkt dat het aantal varkensbedrijven met 8,1 procent is gedaal; in Vlaanderen waren er 7,4 procent minder varkensbedrijven, in Wallonië zelfs 11,6 procent minder.
Volgens de statistici van Statbel heeft de daling van het aantal varkens en varkenshouderijen in België te maken met de stikstofcrisis, de hoge voerprijzen en de lage varkensprijzen.
De Belgische rundveestapel is in dezelfde periode met 1,8 procent gekrompen; het aantal runderen daalde van 2,29 naar 2,25 miljoen dieren. In Wallonië (-2,5 procent) was de daling wat groter dan in Vlaanderen (-1,2 procent), meldt Statbel.
De daling van het aantal runderen deed zich vooral voor in de melkveehouderij en minder in de vleesveehouderij. Het aantal rundveebedrijven in België daalde met 3,3 procent. In Vlaanderen daalde het aantal rundveebedrijven met 3,2 procent en in Wallonië met 3,5 procent.
Groei in pluimveehouderij
Het aantal dieren in de pluimveehouderij nam in een jaar tijd toe met 2,3 procent. Deze toename is volgens Statbel volledig toe te schrijven aan de vleeskuikens. Er is ook duidelijk sprake van schaalvergroting in de sector, want het aantal bedrijven daalde met 9,9 procent. De groei vindt alleen plaats in Vlaanderen, in Wallonië daalde het aantal dieren in de pluimveehouderij met 1 procent.
Bij geiten en schapen steeg het aantal dieren vrij sterk. Let wel; hier werd gekeken naar de groei in drie jaar tijd (2020-2023). In oktober 2023 waren er 10,2 procent meer schapen dan in oktober 2020. Het aantal bedrijven met schapen nam wel af met 2 procent ten opzichte van drie jaar geleden. 52,7 procent van de Belgische schapen wordt gehouden in Wallonië.
In dezelfde periode steeg het aantal geiten met 12,4 procent. Geiten worden juist meer gehouden in Vlaanderen. 80,8 procent van de geiten bevindt zich op een Vlaamse boerderij. De groei van het aantal dieren vond ook alleen in Vlaanderen plaats, want in Wallonië daalde het aantal geiten met 3,4 procent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
-
Trioliet TRIOMIX S1 1200
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %