Wiersma: GLB voor veerkrachtige en weerbare land- en tuinbouw

Het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor na 2028 moet volgens minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur primair bijdragen aan het voor de lange termijn veerkrachtig en weerbaar maken van de agrarische sector in de Europese Unie.

Wiersma%3A+GLB+voor+veerkrachtige+en+weerbare+land%2D+en+tuinbouw
© Europese Unie 2024

Dit kan volgens Wiersma worden bereikt door een meer resultaatgericht GLB en inzetten op innovatie en versterken van het concurrentievermogen door uitbreiding van de doelgerichte betalingen, zoals de ecoregeling, agrarisch natuur- en landschapsbeheer, regelingen voor kennis en innovatie, plattelandsontwikkeling en generatievernieuwing. Voor dit kabinet is het verlagen van de administratieve lastendruk een prioriteit.

De minister zette deze week een eerste bondige visie op het nieuwe GLB uiteen in een agenda voor de komende informele landbouwraad die van 8 tot 10 september plaatsvindt in Boedapest.

EU-voorzitter Hongarije wil daar inventariseren hoe lidstaten aankijken tegen het nieuwe GLB en hoe dit kan blijven bijdragen aan zowel een duurzame transitie als het concurrentievermogen van boeren en tuinders. Ook wordt in kaart gebracht hoe om te gaan met maatregelen voor preventie, risicomanagement en crisissituaties.


Nationaal Strategisch Plan

Wiersma kondigde deze week voor 2025 ook wijzigingen aan in het Nationaal Strategisch Plan, de nationale invulling van het GLB. Het gaat hierbij deels om vanuit de EU verplichte en door Nederland gewenste wijzigingen.

Zo moeten boeren in veengebieden vanaf volgend jaar voldoen aan het geldende peilbesluit en moet blijvend grasland daar zo blijven. Overtredingen kunnen een korting op de GLB-premie betekenen.


Bestrijding exoten

Een versoepeling komt er voor de bestrijding van wilde haver, knolcyperus en bepaalde invasieve exoten in bufferstroken. Er komt ruimte om hierbij toch chemische middelen in te kunnen zetten.

Ook wordt het keuzemenu van de ecoregeling uitgebreid met de activiteiten voedselbos en tagetes (afrikaantjes) als aaltjesbestrijding. De activiteit vroeg ras rooigewas 1 november wordt juist uit die lijst geschrapt.

Bij de start van de huidige GLB-periode is de koppeling van sociale voorwaarden aan de hectarepremie uitgesteld tot 2025. Vanaf volgend jaar is de GLB-premie dus gekoppeld aan bestaande wet- en regelgeving voor arbeidscontracten en -omstandigheden. Overtreding daarvan leverde al een boete op, maar straks ook een korting op de premie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer