LTO: rapport rekenkundige ondergrens leidt tot meer onzekerheid

LTO Nederland is teleurgesteld in het rapport dat onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit van Amsterdam hebben gemaakt in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de rekenkundige ondergrens. Volgens LTO levert het vooral meer onduidelijkheid, onzekerheid en nieuwe vragen op.

LTO%3A+rapport+rekenkundige+ondergrens+leidt+tot+meer+onzekerheid
© Twan Wiermans

Het verkennende onderzoek naar een wetenschappelijk onderbouwde rekenkundige ondergrens voor vergunningverlening heeft geen ondergrens opgeleverd. LTO vindt het teleurstellend dat wetenschappers geen consensus hebben bereikt over een dergelijke ondergrens. In het rapport lijken zij zich meer te richten op juridische en politieke risico's dan op wetenschappelijke feiten.

Dat zorgt ervoor dat vragen die de basis voor het onderzoek vormden, niet worden beantwoord. Het IPO concludeert dat verder vervolgonderzoek nodig is. Volgens LTO leiden het onderzoek en die conclusie tot meer onduidelijkheid, onzekerheid en nieuwe vragen. LTO-voorzitter Ger Koopmans: 'Als van de agrarische sector inspanningen worden gevraagd om stikstofemissies terug te dringen, dan moet de wetenschappelijke basis op orde zijn. Uit dit rapport blijkt eens te meer dat dit niet het geval is. Dat maakt de geloofwaardigheid van het huidige stikstofbeleid er niet groter op.'


Fundament onder stikstofbeleid

Het rapport bevestigt volgens LTO de bezwaren tegen het fundament onder het huidige stikstofbeleid. Er wordt immers nadrukkelijk gesteld dat de kennis van droge depositie, goed voor twee derde van de totale depositie, beperkt is en vrijwel volledig rust op een modelmatige benadering. 'Dat is zorgwekkend. In een vorig jaar door RIVM en TNO gepubliceerde studie naar de droge stikstofdepositie in de duinen van Zuid-Holland bleek bijvoorbeeld dat de feitelijk gemeten droge depositie meer dan tweemaal lager was dan de modelmatig berekende depositie', stelt LTO.

De boerenbelangenorganisatie onderschrijft het advies van het IPO aan de minister van LVVN om de aangrijpingspunten het rapport spoedig op te pakken en binnen afzienbare tijd een hogere ondergrens vast te stellen.


Ook is het volgens LTO terecht dat provincies, mede in het belang van PAS-melders, samen met de minister kijken naar het alternatief van een beleidsmatige drempelwaarde zoals ook is opgenomen in het hoofdlijnenakkoord. Koopmans: 'Hoewel teleurgesteld, sterkt het ons in de opvatting dat het stikstofbeleid echt anders moet. Snelheid is geboden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer