'Overstap naar renure is rationeel'

De conceptrichtlijn voor renuremeststoffen heeft veel partijen in beweging gezet om de praktische toepassing mogelijk te maken. Er is alle reden om renure in de bemestingsstrategie op te nemen, stelt Herre Bartlema van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kunstmestvervanging (NCOK) in dit opiniestuk.

%27Overstap+naar+renure+is+rationeel%27
© Twan Wiermans

Gebruikers van gangbare stikstofmeststoffen in de open teelten, van akkerbouw tot weidebouw, vragen ons naar de beste bemestingsstrategie voor 2025. Dit is actueel nu renuremeststoffen in het kader van de Nitraatrichtlijn mogen worden toegepast als kunstmestvervangers en een ruim aanbod verzekerd is, omdat zo wordt geïnvesteerd in mestverwerkingscapaciteit en emissiereductie in stallen.

Het gaat voor deze gebruikers om een strategische beslissing die de gangbare bemestingspraktijk aanzienlijk verandert. Routinematig meststoffen inkopen, opslaan en toedienen is er niet meer bij. Investeringen zijn nodig en zoeken naar leveranciers kost meer tijd dan voorheen, evenals bemestingsplannen opstellen.

Helaas zijn nog geen officiële bemestingsadviezen voor renuremeststoffen beschikbaar, hoewel in opdracht van Brancheorganisatie Akkerbouw sinds 2023 wordt gewerkt aan nieuwe toekomstgerichte adviezen.

Kunstmestvervanging verschaft de Nederlandse landbouwsector een uniek verkoopargument

Herre Bartlema, voorzitter NCOK

Er zijn drie redenen om over te stappen op een renurebemestingsstrategie. De eerste is dat het gaat om het gebruik van circulaire biobased plantenvoeding, in plaats van plantenvoeding uit een kunstmestfabriek. Een werkwijze die past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want zo worden de negatieve externe effecten van de productie en het gebruik van kunstmest vermeden, met het oog op het klimaat en stikstofemissies.

Verder is de overstap landbouwkundig rationeel. Renuremeststoffen werken direct en zijn vloeibaar en dus mondjesmaat plaatsbaar in de wortelzone. Ze zijn geheel toepasbaar volgens de regels van precisiebemesting, of het nu gaat om rijenbemesting, spaakwielinjectie of fertigatie. Daarbij gaat het altijd om de juiste vorm, de juiste plaats, het juiste moment en de juiste dosering.

Hectareopbrengst

Met renuremeststoffen kunnen bij lagere doseringen op zijn minst de gebruikelijke hectareopbrengsten worden gehaald. Dat is bewezen in het Programma Precisielandbouw. Dit komt al van pas in gebieden waar de gebruiksnormen worden verlaagd.

Ten derde is de overstap ook bedrijfseconomisch te verantwoorden omdat wordt bespaard op meststofkosten. En de benodigde investeringen kunnen worden gedekt uit de besparingen en eventuele opbrengstverhoging, zoals bij fertigatie. Voor melkveehouders komt daar nog besparing op voerkosten bij, want renuremeststoffen leveren beter eiwit in het gras. Intussen levert precisiebemesting geld op als eco-activiteit in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Uniek verkoopargument

Tenslotte verschaft kunstmestvervanging de Nederlandse landbouwsector een uniek verkoopargument, namelijk kunstmestvrij geproduceerd. Dat kan worden gewaardeerd met bijvoorbeeld toeslagen op het melkgeld, net zoals voor andere duurzaamheidsmaatregelen gebeurt.

Het behoeft geen betoog dat het werken aan een kunstmestvrije landbouw ook in Brussel zal worden gewaardeerd. Het kan helpen bij de onderhandelingen die nodig zijn om van middelsturing naar doelsturing te komen in het kader van het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer