Stikstofdepositie ook op grote schaal nadelig voor biodiversiteit

De neerslag van reactieve stikstofverbindingen zoals stikstofoxiden en ammoniak heeft niet alleen op kleine schaal negatieve gevolgen voor de biodiversiteit, maar ook op grote schaal. Dat blijkt uit een onderzoek van 765 percelen in negen verschillende Europese landen.

Stikstofdepositie+ook+op+grote+schaal+nadelig+voor+biodiversiteit
© Marcel Berendsen

De emissies van de reactieve stikstofverbindingen zijn sinds het industriële tijdperk veel hoger geworden door menselijke activiteiten als het verkeer, de verbranding van fossiele brandstoffen en de intensivering van de landbouw.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de neerslag van deze overtollige stikstofverbindingen negatieve gevolgen heeft voor de plantendiversiteit. Maar deze eerdere studies onderzochten vooral het verlies aan biodiversiteit op kleine schaal, dat wil zeggen op de schaal van percelen van doorgaans een paar vierkante meter.

Of de verhoogde stikstofdepositie ook de plantendiversiteit op grotere ruimtelijke schaal beïnvloedt, was onbekend. Met behulp van gegevens van de graslandplantengemeenschap verzameld in 765 percelen, verspreid over 153 verschillende locaties en negen landen in Noordwest-Europa is onderzocht of er ook op grotere schaal invloed is van de stikstofdepositie op de plantenbiodiversiteit. Dat onderzoek is uitgevoerd door universiteiten in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.


Negatief voor 39 procent

Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van 39 procent van de plantensoorten negatief wordt beïnvloed door toenemende niveaus van stikstofdepositie op grote schaal (locatie). Slechts 1,5 procent van de soorten wordt algemener naarmate de stikstofdepositie toeneemt. Dit wijst erop dat grootschalige biodiversiteitsveranderingen meestal worden veroorzaakt door 'verliezers'-soorten.

Sommige van de 'verliezers'-soorten die negatief worden beïnvloed door de stikstofdepositie, worden in ten minste enkele EU-lidstaten als 'bedreigd' vermeld. Dit wijst erop dat stikstofdepositie een belangrijke bijdrage kan leveren aan hun bedreigingsstatus. Daarom zal een vermindering van de reactieve stikstofuitstoot waarschijnlijk niet alleen de plantendiversiteit ten goede komen, niet alleen op lokaal niveau, maar ook op grotere ruimtelijke schaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer