Brussel keurt volgende compensatieregeling voor boeren goed

Boeren die vrijwillig hun veeteeltbedrijf opgeven kunnen daarvoor worden gecompenseerd met een nieuwe subsidieregeling. De Europese Commissie heeft Nederlandse subsidies goedgekeurd van in totaal 50 miljoen euro.

Brussel+keurt+volgende+compensatieregeling+voor+boeren+goed
© Twan Wiermans

Het programma komt bovenop al eerder door Brussel goedgekeurde compensatieregelingen voor boeren. De nieuwe regeling is bedoeld voor boeren die niet onder een van de andere regelingen vallen, bijvoorbeeld omdat ze een afwijkend soort dieren houden, zoals vleeskalveren, eenden of konijnen.

De bedoeling van de compensatie is boeren aan te moedigen te stoppen met hun bedrijf om zo de stikstofuitstoot in de buurt van natuurgebieden te beperken. Die schadelijke uitstoot komt onder meer door de mest van dieren.


Vrijwillig

De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma is blij met de goedkeuring, ook al wil ze zelf meer aandacht besteden aan mogelijkheden om door te boeren dan aan helpen om te stoppen. De uitkoop is nu eenmaal in gang gezet door het vorige kabinet en 'dat wordt gewoon afgerond', zei de BBB'er na afloop van de ministerraad. Ze wijst erop dat de stoppersregeling vrijwillig is. 'Dat is ook waarom ik er niet tegen ben.'

Het doorgaan van de uitkoopregelingen geeft boeren niet de indruk dat er onder BBB-bewind niets verandert, denkt Wiersma. 'Daar ben ik absoluut niet bang voor. Ze komt straks met 'echt nieuwe accenten' en 'echt wel een heel duidelijke nieuwe lijn'.

De Europese Commissie beoordeelt nationale subsidieregelingen om te zien of die geen oneerlijke concurrentie veroorzaken. De commissie ziet in dit geval geen problemen omdat de regeling relatief beperkt is en tegelijkertijd hard nodig om de Europese klimaat- en natuurdoelen te halen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer