Meer dan 1.400 bedrijven met blauwtong erbij in een week

In een week tijd zijn er 1.428 met blauwtong besmette bedrijven bijgekomen. Volgens de nieuwste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er nu in totaal 5.235 bedrijven waar het blauwtongvirus schapen, runderen of geiten heeft besmet. Een week geleden waren dat er nog 3.807.

Meer+dan+1%2E400+bedrijven+met+blauwtong+erbij+in+een+week
© Johan Wissink

Op 1.460 bedrijven is momenteel blauwtong aangetoond op basis van de klinische verschijnselen. Bij 3.775 bedrijven is het virus vastgesteld op basis van een PCR-onderzoek die de besmetting in het bloed aantoont. Het aantal besmettingen is sinds 19 augustus met 711 opgelopen.

De kaart op de website van de NVWA laat duidelijk zien dat de meeste besmettingen nog in het oosten van Gelderland en Overijssel zitten. Daarnaast zijn er veel besmettingen in Noord-Brabant en Limburg, maar imiddels ook in Drenthe, Friesland en Groningen.



Op de kaart op de website van Wageningen Bioveterinary Research zijn nog niet alle besmettingen vermeld die met de PCR-test zijn vastgesteld. Wel is hier duidelijk te zien dat er wat meer besmettingen zijn bij schapen, maar dat ook veel rundveebedrijven zijn getroffen. De meldingen lopen ongeveer een week achter. Toen waren er 593 schapenbedrijven getroffen, 490 rundveebedrijven en 10 geitenhouderijen.




Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer