Duitsland roept op om snel te vaccineren tegen blauwtong

Het Duitse ministerie van landbouw roept schapen- en rundveehouders op om hun vee zo snel mogelijk te vaccineren tegen blauwtong. De ziekte heeft zich inmiddels verspreid over bijna geheel Duitsland.

Duitsland+roept+op+om+snel+te+vaccineren+tegen+blauwtong
© Marcel Berendsen

Volgens het ministerie is vaccinatie in Nederland en België succesvol doordat dieren aanzienlijk minder symptomen van de ziekte vertonen. In Duitsland zijn drie verschillende soorten vaccins beschikbaar om te vaccineren tegen de variant BTV-3 van het blauwtongvirus.

Vooral bedrijven die nu nog blauwtongvrij zijn doen er volgens ministerie goed aan om te vaccineren. Het lijden van dieren en sterfte kunnen hiermee worden beperkt en daarmee ook de economische gevolgen voor veebedrijven.


West-Duitsland

In Duitsland heeft het blauwtongvirus zich het meest verspreid in het westen van Duitsland, in de deelstaten die direct grenzen aan Nederland en België. In Beieren, Brandenburg, Berlijn, Thüringen en Saarland zijn de eerste blauwtonggevallen bij schapen en runderen gemeld. Alleen de deelstaat Saksen is in Duitsland nog officieel vrij van de ziekte.

Sinds het eerste geval van blauwtong werd gemeld in oktober 2023, zijn er in Duitsland landelijk meer dan 3.200 officieel bevestigde besmettingen vastgesteld. De oproep van het Duitse landbouwministerie is een extra oproep aan veehouders. Uit een enquête van het Duitse vakblad Topagrar onder veehouders in Duitsland blijkt dat lang niet alle veehouders overtuigd zijn van het nut van het vaccin. Veel boeren aarzelen.

Een derde van de ondervraagde veehouders heeft zijn dieren zo snel mogelijk laten vaccineren. Ruim de helft van de boeren vaccineerde niet omdat het te veel moeite kost of omdat de mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie afschrikwekkend werken. 12 procent geeft aan dat het vaccin te laat kwam, toen blauwtong al was uitgebroken op hun bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer