België ziet blauwtong als crisis en helpt boeren

De Belgische minister David Clarinval van Landbouw en Zelfstandigen erkent de rundvee- en schapenhouderij als sectoren in crisis. Hierdoor komen ondernemers waarvan vee door het blauwtongvirus is getroffen in aanmerking voor betalingsondersteuning voor hun sociale bijdragen in het derde kwartaal van 2024.

Belgi%C3%AB+ziet+blauwtong+als+crisis+en+helpt+boeren
© Nieuwe Oogst

Dat meldde Clarinval donderdag. In de praktijk betekent dit dat ondernemers uitstel of afstel kunnen krijgen voor het betalen van hun sociale bijdragen.

Bij afstel betekent dit wel dat het kwartaal niet meegenomen in de pensioenberekening. Het is ook mogelijk om het bedrag voor de sociale bijdragen te verlagen op basis van het te verwachten lagere inkomen voor 2024.


Steun betuigen

'Ik wil mijn steun betuigen aan de rundvee- en schapenhouders wier dieren zijn getroffen door blauwtong. Het is essentieel dat alle maatregelen worden genomen om hen door deze moeilijke periode heen te helpen', meldt Clarinval bij het aankondigen van de maatregel.

'Door te erkennen dat deze sectoren zich in een crisis bevinden, vereenvoudigen we het beheer van verzoeken om uitstel of vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen. Daardoor kunnen de ondernemers deze moeilijke periode overwinnen', vervolgt de minister.

De sector vraagt de Belgische overheid ook om de rekening van de vaccins, minder dan 5 euro per stuk, op zich te nemen. Hier wordt vooralsnog geen gehoor aan gegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer