Sector praat met minister over compensatie vaccinkosten blauwtong

De Ketenorganisatie Schapenhouderij (KOS) heeft woensdag tijdens een gesprek met landbouwminister Femke Wiersma erop aangedrongen om net als in andere Europese lidstaten gebruik te maken van steunmaatregelen bij blauwtong. Wiersma zegde toe om een onderzoek te laten doen naar de impact van blauwtong op de financiële situatie in de schapenhouderij.

Sector+praat+met+minister+over+compensatie+vaccinkosten+blauwtong
© Jorg Tönjes

In andere Europese landen wordt wel gebruikgemaakt van steunmaatregelen, zoals het compenseren van vaccinkosten. Volgens de KOS is de financiële situatie is de schapenhouderij slecht. Terwijl veel schapenhouders hoge kosten hebben gemaakt om te vaccineren, biedt dit geen werkzame oplossing voor schapenhouders. Opnieuw overlijden schapen, waardoor de financiële en emotionele nood bij schapenhouders groot is.

Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van de KOS noemt het onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur naar de financiële impact van blauwtong in de schapenhouderij 'een goed begin'. Verder is afgesproken om door te praten over over andere knelpunten in de schapensector, zoals de impact van het groeiend aantal wolven en de manier waarop pachtpercelen door verschillende overheden worden gegund.

Onder de KOS bundelen LTO Nederland, Vee&Logistiek Nederland, Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven en Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie hun krachten om de schapenhouderij en schapenvlees breed en positief onder de aandacht te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer