LTO Melkveehouderij roept boeren op alsnog te vaccineren tegen blauwtong
Wie nog niet heeft gevaccineerd tegen blauwtong en wiens dieren nog niet besmet zijn, wordt aangeraden alsnog te vaccineren. Ondanks dat het virus volop rondwaart. Op die manier ontstaat meer groepsimmuniteit en kan het virus zich minder makkelijk verspreiden, stelt portefeuillehouder Diergezondheid Ria Derks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Dat er toch dieren ziek zijn geworden ondanks dat ze zijn gevaccineerd, komt volgens Derks vooral door de enorme hoeveelheid virussen die door knutten worden verspreid. De zachte winter in combinatie met het natte voorjaar zijn hier mede debet aan. Het zijn ideale omstandigheden voor de larve van de knut om, soms inclusief virus, de winter door te komen.
Ondanks dat vaccinatie niet kan voorkomen dat de dieren ziek worden, blijft Derks bij haar standpunt dat het raadzaam is dit wel toe te passen. 'De virusdruk wordt minder als de knutten minder actief worden. Dat gebeurt wanneer de temperatuur onder de 10 graden Celsius komt. En dat duurt nog een aantal maanden.' Daarbij benadrukt ze dat gevaccineerde dieren normaal gesproken minder ziek worden.
Het bestuurslid van de LTO-vakgroep raadt daarnaast aan gevoelige dieren op te stallen en te ventileren. Volgens haar zijn ze niet allemaal besmet. 'Vorig jaar kwam uit tankmelkonderzoek naar voren dat op rundveebedrijven de helft van de dieren op een bedrijf besmet was', geeft Derks aan.
Een tegemoetkoming voor getroffenen kan, het besluit ligt bij de minister
Welke dieren ziek worden van het blauwtongvirus en hoe ernstig de symptomen zijn, heeft volgens Derks ook deels te maken met hun weerstand. 'Stel dat een koe een verminderde weerstand heeft vanwege de hitte, dan heeft ze meer kans dat het virus bij een besmetting aanslaat', legt de vakgroepbestuurder uit. 'Wat dat betreft is het net als bij mensen. Een dood dier kan dan ook een gevolg zijn van een combinatie van factoren.'
Druk van blauwtong neemt af
Verder heeft Derks het idee dat de virusdruk in sommige gebieden iets afneemt, zoals in Oost-Nederland en het oosten van de provincie Brabant. 'In die gebieden wordt het aantal nieuwe blauwtonggevallen minder, terwijl het nu in Friesland juist hard gaat.'
LTO pleit voor een tegemoetkoming voor getroffen ondernemers. 'In Frankrijk, Luxemburg en Duitsland worden vaccinaties deels vergoed. In België is er ook financiële ondersteuning, daar is de uitbraak van blauwtong als crisis bestempeld. Het kan dus, ook de wetgeving geeft die ruimte. Het besluit ligt bij de minister', besluit Derks.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Lotus 900 schudder
2008, P.O.A.
-
New Holland T6.155 Electro Command
2014, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (WCH) #692179
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 215 (SO) #688692
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag17° / 3°0 %
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %