Beurzen houden bovenkant aardappelnotering op 25 euro

De regionale beurzen in Emmeloord en Goes noteren voor fritesgeschikte aardappelen 15 tot 25 euro per 100 kilo, af land. Aardappelen bestemd voor verse frites of schillerij noteren 28 euro per 100 kilo.

Beurzen+houden+bovenkant+aardappelnotering+op+25+euro
© Nieuwe Oogst

Het is de tweede keer dat Goes en Emmeloord gezamenlijk met een notering voor fritesaardappelen komen. Zij doen dat omdat binnen PotatoNL nog geen overeenstemming is over de werkwijze van dit jaar. Om boeren toch te voorzien van informatie over de prijsontwikkeling, hebben de beurzen in Goes en Emmeloord het initiatief genomen om een notering vast te stellen.

De bovenkant van de fritesaardappelnotering blijft op hetzelfde niveau staan als vorige week. De onderkant van de notering is met 7 euro verlaagd. De noteringscommissie van de beurzen weet ook dat een prijs van 25 euro op dit moment niet meer te realiseren is, maar die prijs is in de afgelopen week nog wel betaald.


De notering van de regionale beurzen geeft het prijsniveau van de afgelopen week weer. Aan de ene kant is dat 15 euro per 100 kilo, terwijl aan de andere kant ook die 25 euro is betaald. Dat laatste is nu niet meer te realiseren, maar afgelopen vrijdag is nog wel 20 euro per 100 kilo betaald.

Aardappelen voor de productie van verse frites of de schillerij noteerden vorige week nog 30 tot 40 euro per 100 kilo, deze week wordt daar nog 28 euro per 100 kilo voor betaald.


Belgapom

Belgapom verlaagde de fritesaardappelnotering vrijdag 9 augustus met 7 euro naar 15 euro per 100 kilo. Ook het Duitse Reka-Rheinland noteert die prijs voor vroege fritesaardappelen. Het ras Zorba ligt er nog net boven, met 16 euro per 100 kilo. Voor Innovator werd nog 17,50 euro per 100 kilo betaald.


Veel transacties zijn er op dit moment niet. De grondstofbehoefte van de fritesindustrie wordt hoofdzakelijk ingevuld met vooraf gecontracteerde aardappelen. Dat maakt het heel moeilijk om de markt in de benen te houden. Er wordt wel gerooid en die aardappelen moeten toch een bestemming vinden.

Aardappeltelers zien de gewassen momenteel wel snel op hun retour gaan, nu het even droog en warm blijft. De gewassen zijn niet diep geworteld en daarmee erg gevoelig voor droogte. Er wordt dan ook op veel plaatsen volop beregend, maar dat kan lang niet overal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer