Frankrijk verwacht recordoogst aardappelen

De aardappelproductie in Frankrijk stijgt naar een nieuw record. Statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw verwacht een totale oogst aan middenvroege en late consumptieaardappelen van meer dan 7,5 miljoen ton.

Frankrijk+verwacht+recordoogst+aardappelen
© Twan Wiermans

Volgens de voorlopige raming neemt de productie in vergelijking tot vorig jaar met 830.000 ton toe. Dat komt neer op een plus van 12 procent ten opzichte van de oogst van 2023. Daarmee maakt de Franse teelt van consumptieaardappelen een grote stap. Vorig jaar was in Frankrijk, gezien de resultaten in de voorgaande jaren, al sprake van een grote oogst.

De Franse aardappelteelt is dit jaar ingesprongen op de sterk toegenomen vraag naar grondstof voor de aardappelverwerkende industrie. In de omgeving van de Noord-Franse haven worden nieuwe fritesfabrieken opgestart en daarvoor zijn extra aardappelen nodig.

Om van voldoende aanvoer te worden voorzien, heeft de industrie de aardappelteelt gepromoot bij akkerbouwers in Frankrijk. Ook de hoge aardappelprijzen van de afgelopen twee jaren hebben de interesse onder de Franse boeren flink aangezwengeld.


Meer aardappelen gepoot

Dit voorjaar werd al snel duidelijk dat boeren in met name Noord-Frankrijk aanzienlijk meer aardappelen hebben gepoot. Volgens Agreste is het areaal met 16 procent toegenomen tot 178.400 hectare. Niet eerder stonden zoveel aardappelen in Frankrijk. Bijna twee derde van die aardappelen wordt in het noordwesten geteeld, in de regio Hauts-de-France.



Er zijn veel nieuwe telers bijgekomen in vergelijking tot voorgaande jaren. Bovendien worden dit jaar veel verschillende rassen geteeld, omdat de pootgoedvoorziening van de grote fritesaardappelrassen krap was. Dat laatste is we voor een deel ook terug te zien in de opbrengstraming, al speelt de late start van het seizoen daarin een grotere rol.

Vooralsnog mikt Agreste op een hectareopbrengst van 42,3 ton per hectare. Dat is 1,3 ton, ofwel 3 procent, minder dan vorig jaar. In 2023 waren de opbrengsten echter bovengemiddeld. Dit jaar verwachten de statistici per hectare net iets minder tonnen dan normaal. Het vijfjarig gemiddelde ligt op circa 42,5 ton per hectare.


Forse krimp in zetmeel

De zetmeelaardappelteelt krijgt dit jaar opnieuw een forse tik te verwerken. Dat komt met name doordat het areaal nog een keer fors krimpt: -35 procent tot zo’n 10.800 hectare. De opbrengsten worden op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar ingeschat, met 43,3 ton per hectare. De areaalkrimp resulteert in een productievermindering van 250.000 ton zetmeelaardappelen.

De totale productie aan zetmeelaardappelen wordt voor dit jaar geraamd op 470.0000 ton. In 2021 leverden deze aardappelen nog een oogst op van meer dan 1 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer