Aardappelprijs keldert naar 15 tot 20 euro

De Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap hebben hun notering voor vroege fritesaardappelen verlaagd naar 15 tot 20 euro per 100 kilo. Belgapom noteerde vrijdag nog 22 euro per 100 kilo. Ook het Duitse Reka Rheinland noteerde nog 22 euro per 100 kilo.

Aardappelprijs+keldert+naar+15+tot+20+euro
© Haijo Dodde

Fritesaardappelen van de oude oogst leverden op het eind van vorig afzetseizoen nog meer dan 60 euro per 100 kilo op. Voor het begin van het nieuwe seizoen is de industrie goed ingedekt met grondstof. Daardoor ontbreekt in de markt de vraag naar vrije aardappelen. Er zijn nog wel kleinere kopers, maar die nemen onvoldoende aardappelen uit de markt om de prijsvorming in de benen te houden.



Toch gaat het nu hard onderuit met de aardappelprijzen. Het doembeeld van een dubbeltje per kilo duikt hierdoor alweer op. In september en oktober vorig jaar zakte de markt ook weg naar dat prijsniveau. Het extreem natte najaar met vele hectares die niet konden worden geoogst waren ervoor nodig om de markt weer wat omhoog te krijgen.


Uiteindelijk stegen de prijzen in de laatste maanden van het seizoen naar ongekende hoogte, net als het seizoen ervoor al het geval was. De industrie heeft zich daar nu beter tegen gewapend door vooralsnog geen vrije aardappelen te kopen buiten de meeleveraardappelen.

In Nederland zijn de beurzen Goes en Emmeloord met een eigen aardappelnotering gekomen. Zij noteren op basis van gedane zaken nog 22 tot 25 euro voor aardappelen die aan de grote fritesfabrieken worden geleverd. Rassen die geschikt zijn voor verse frites of de schillerij, zoals bijvoorbeeld Agria, noteren 30 tot 40 euro per 100 kilo. Goes en Emmeloord hebben deze stap genomen omdat PotatoNL op dit moment geen aardappelnoteringen vaststelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer