Belgapom verlaagt aardappelprijs naar 15 euro

De notering van Belgapom voor vroege fritesaardappelen is verlaagd naar 15 euro per 100 kilo. Daarmee is de notering in drie weken tijd gehalveerd.

Belgapom+verlaagt+aardappelprijs+naar+15+euro
© Patrick Coenen

De eerste notering van Belgapom voor vroege aardappelen uit oogst 2024 werd op 19 juli vastgesteld op 30 euro per 100 kilo. Dat verraste velen, omdat de oude oogst vlak daarvoor nog werd verhandeld voor meer dan 60 euro per 100 kilo.

Het leed was daarmee niet geleden, want de vraag naar aardappelen van de nieuwe oogst bleef uit. Inkopers van de grote fritesfabrikanten hadden hun huiswerk gedaan en zorgden deze zomer voor een grote stroom aan grondstof die vooraf was ingekocht. Bovendien lijken verwerkers wat rustiger aan het nieuwe seizoen te zijn begonnen.

Ondertussen komt het aanbod van nieuwe aardappelen af land wel op gang. Het aanbod neemt toe in een markt die niet op gang wil komen. Alleen kleinere bedrijven en schillerijen melden zich in de markt om aardappelen te kopen. Die vraag is te klein om te voorkomen dat er een overaanbod ontstaat.



De vroeg gepote percelen leveren goede opbrengsten op. Met het oogsten van de gecontracteerde vroege aardappelen komen per hectare zodoende meer aardappelen boven de grond dan de hoeveelheden die (vooral op contract) zijn afgesproken. Deze zogenoemde overtonnen, dan wel meeleveraardappelen, drukken extra op de markt.


Flauwe markt met weinig transacties

Het gevolg is dat de prijzen fors onder druk staan. In een flauwe markt met zeer weinig transacties gaan daardoor prijsveranderingen zeer snel. De Belgische notering van Viaverda en Fiwap daalde dinsdag 6 augustus al naar 15 tot 20 euro per 100 kilo. Belgapom gaat nog een stap verder en zet de notering op 15 euro.


Daarmee ligt de notering slechts 5 euro boven het dieptepunt dat vorige herfst werd bereikt op 10 euro per 100 kilo. Oogstproblemen als gevolg van extreem nat weer deden de prijs vanaf november 2023 stijgen naar 20 euro. In de loop van dit jaar koerste de prijs naar 30 tot 35 euro, om uiteindelijk door te schieten tot boven de 60 euro per 100 kilo.

De afloop van de oude oogst is dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. Nu is de vraag van de industrie echter veel kleiner en daardoor holt de prijs achteruit. In dezelfde week van 2023 stond de notering van vroege aardappelen nog op 40 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer