Frankrijk oogst amper meer dan 6 ton tarwe

Franse akkerbouwers oogsten slechts 6,2 ton tarwe van een hectare. Dat blijkt uit een nieuwe raming van landbouwstatistiekdienst Agreste. Een maand geleden dachten statistici nog dat er net iets minder dan 7 ton tarwe zou worden geoogst. Dat was al een tegenvaller, want normaal liggen de tarweopbrengsten in Frankrijk ruim boven de 7 ton per hectare.

Frankrijk+oogst+amper+meer+dan+6+ton+tarwe
© Fotografie Twan Wiermans

In het noordwesten halen Franse graantelers nog wel iets meer dan 7 ton van een hectare, maar richting Elzas en de Ardennen blijft de opbrengst onder de 6 ton per hectare steken. In het zuiden van Frankrijk wordt niet eens de 5 ton per hectare bereikt.

Te weinig zonuren in de zomermaanden en veel neerslag vanaf vorig najaar tot in dit voorjaar liggen ten grondslag aan de lage opbrengsten, meldt het statistiekbureau. Dat dit jaar bovengemiddeld tegenvalt, blijkt ook uit het feit dat zelfs in zeer droge jaren de 7 ton per hectare vaak nog wel werd aangetikt.

Door het natte weer hebben de Fransen daarnaast al 550.000 hectare minder wintertarwe gezaaid. Er is wel wat meer zomertarwe ingezaaid, maar dat brengt nauwelijks verandering. Het totale areaal tarwe daalt door de inzaaiproblemen met 11 procent.


Kwart minder tarwe

De daling in de opbrengsten is door de weersextremen nog groter dan de krimp in het areaal. In vergelijking tot vorig jaar levert tarwe 15 procent minder kilo per hectare op. Daarmee valt de totale tarweproductie in Frankrijk een kwart kleiner uit dan in 2023.

Op grond van de slechte vooruitzichten heeft de Franse minister van Landbouw graantelers toegezegd de hulpprogramma’s voor financiële hulp te activeren. Telers zouden op nationale hulp mogen rekenen en mogelijk ook vanuit het noodprogramma van de Europese Unie.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer