Aanvraag goedkeuring kweekvlees voor markt in Frankrijk

Het Franse bedrijf Gourmey is het eerste bedrijf in de Europese Unie dat markttoegang aanvraagt voor kweekvlees. Het bedrijf diende een alternatief voor foie gras aan bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa).

Aanvraag+goedkeuring+kweekvlees+voor+markt+in+Frankrijk
© Pixabay

De indiening van de aanvraag bij de Efsa is het begin van een anderhalf tot twee jaar durende evaluatie. Die bestaat uit een negen maanden durende risicobeoordeling door de Efsa, gevolgd door een zeven maanden durend risicomanagementproces waarbij de EU-landen uiteindelijk voor moeten stemmen met een gekwalificeerde meerderheid, meldt Agroberichten Buitenland.

Daarmee is de aanvraag geen formaliteit. Italië heeft het op de markt brengen van kweekvlees nationaal al verboden. Landen als Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië zijn kritisch. Opvallend is dus dat deze eerste aanvraag uit Frankrijk komt, waar kweekvlees juist ter discussie staat.


'Geen vervanger'

'Het gaat er echt niet om iets te vervangen, maar om het huidige aanbod aan te vullen. We zijn een Frans bedrijf en we zien dit eerste product als een eerbetoon aan een iconische delicatesse van onze gastronomie,' zei CEO Nicolas Morin-Forest van Gourmey in een interview.

Foie gras wordt gemaakt van de lever van een onder dwang gevoede eend of gans. Daarom is de productie van foie gras verboden in een aantal EU-landen.


Symbool voor traditionele gerechten

Tegelijkertijd geldt foie gras bij liefhebbers als een van de meest verfijnde producten van de Franse keuken en wordt er veel geld voor gevraagd. Volgens hen is foie gras een symbool voor traditionele gerechten, die worden bedreigd door moderne tendensen, zoals dierenwelzijn en vegetarisme.

Foie gras is een product met weinig structuur. Daardoor is het makkelijker met kweekvlees na te bootsen. Dat foie gras in de handel een duur product is, maakt dat de kweekvleesvariant zich minder snel uit de markt zal prijzen. Daarbij komt dat verschillende mensen liefhebber zijn van de verfijnde smaak van foie gras, maar hikken ze aan tegen de dierenwelzijnsaspecten.

Gourmey, dat is gevestigd in Parijs, heeft in de ontwikkeling van het product samengewerkt met Nederlandse start-ups. Ook is een aantal werknemers van het bedrijf Nederlands, meldt Agroberichten Buitenland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer