Frankrijk wil met extra maatregelen blauwtong weren

De Franse overheid komt met extra maatregelen om het blauwtongvirus type 3 te weren, nadat dit virus begin deze week opdook in Chimay, net over de grens in België. Met een gereguleerde zone wordt een verdere verspreiding tegengegaan. Ook bij een besmetting gelden strenge maatregelen om de ziekte een halt toe te roepen.

Frankrijk+wil+met+extra+maatregelen+blauwtong+weren
© Rianne den Balvert

Binnen deze zone, die grofweg loopt van het Nauw van Calais naar Saarbrücken in Duitsland, op 150 kilometer van de uitbraken in België, gelden aanvullende vervoersmaatregelen.

Blauwtonggevoelige dieren, zoals schapen, geiten, runderen en kameelachtigen, die dit gebied verlaten, moeten in de twee weken voor vertrek een ontsmettingsbehandeling hebben gehad en negatief testen op de aanwezigheid van het virus.


Niet naar Spanje

Voor de handel naar het buitenland mogen deze voor blauwtong gevoelige dieren worden vervoerd naar landen die desinfectie en de negatieve screeningtest accepteren. Naar landen die alleen gevaccineerde dieren accepteren, zoals Spanje, ligt het vervoer uit dit gebied vooralsnog stil.

Overigens bestelt de Franse overheid wel vaccins tegen dit blauwtongtype. De manier van distributie en welke gebieden en diergroepen voorrang krijgen, worden nog uitgewerkt.

Verder moet iedere klinische verdenking worden gemeld bij die dierenarts. Als bij een daaropvolgend monsteronderzoek blauwtong wordt bevestigd, gelden voor dit bedrijf aanvullende maatregelen, waaronder een verbod op afvoer van gevoelige dieren naar andere bedrijven gedurende negentig dagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer