Franse appelvoorraad 19 procent groter dan in 2023

De Franse appelvoorraad was eind juni 19 procent groter dan een jaar geleden. Het afzetseizoen van peren eindigde met een voorraad van bijna nul. Dat blijkt uit cijfers van de Franse landbouwstatistiekdienst Agreste.

Franse+appelvoorraad+19+procent+groter+dan+in+2023
© Marcel Berendsen

Ondanks de grotere voorraden in vergelijking met vorig jaar bleven de telersprijzen van appels op een relatief hoog niveau. In de eerste helft van 2024 doen de prijzen zeker niet onder voor die van begin 2023. In mei lagen de prijzen zelfs 8 procent hoger. Over de maand juni zijn nog geen prijzen bekendgemaakt.

In juni hebben Franse telers in totaal bijna 50.000 ton appels afgezet. Daarbij ging het vooral om appels van de rassen Golden Delicious en Pink Lady. Desondanks zijn er nog relatief grote voorraden van deze appels beschikbaar. In vergelijking met een jaar geleden zijn er vooral kleinere hoeveelheden beschikbaar van Gala, Granny Smith en Fuji.

Eind juni bedroeg de totale Franse appelvoorraad nog 84.359 ton. De beschikbare hoeveelheid is daarmee 13.417 ton groter dan een jaar geleden. Maar vorig jaar was er sprake van geringe voorraden en dat deed de prijzen op het eind van het seizoen stijgen. In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde zijn de huidige voorraden kleiner (-6 procent).


Export

De Franse export van appels is aanzienlijk groter dan vorig jaar, maar blijft wat achter op het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Vanaf augustus 2023 tot en met mei van dit jaar is ruim 300.000 ton appels geëxporteerd. De helft hiervan heeft een bestemming gekregen in de Europese Unie, met Spanje en Duitsland als grootste klanten.

Ruim 20.000 ton is afgezet in Nederland. Daarmee is Nederland de op twee na belangrijkste afnemer van Franse appels in de Europese Unie. Voor Frankrijk is de export naar het Verenigd Koninkrijk veel belangrijker. In totaal 83.446 ton ging naar de overkant van het Kanaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer