Gelderse wolvencommissaris: 'De wolf blijft, hoe nu verder?'

'Ik ga niet lobbyen in Den Haag of Brussel, dat is aan de politiek', zegt Jan Markink. De oud-gedeputeerde in Gelderland is sinds deze maand de nieuwe voorzitter van de Gelderse wolvencommissie. Die commissie is verbreed, maar blijft een provinciaal adviesorgaan.

Gelderse+wolvencommissaris%3A+%27De+wolf+blijft%2C+hoe+nu+verder%3F%27
© Maarten Sprangh

'Landelijk en provinciaal praten alle partijen nu met meer realisme over de wolf', vindt Markink. 'In mijn laatste Statenvergadering als gedeputeerde kwam nog serieus het voorstel om de wolf af te schieten. Daar wordt nu realistischer over gedacht. Aan de kant van de voorstanders zie ik meer aandacht voor de risico's.'

Eerder deze maand heeft een wolf in het Utrechtse Leusden een aangelijnde hond aangevallen en meegenomen. 'We denken na hoe er eerder kan worden opgetreden met correctieve maatregelen tegen een wolf die afwijkend gedrag vertoond', zegt de wolvencommissaris.


Preventieve maatregelen

'Voor de inzet van preventieve maatregelen leren wij van landen zoals Polen, Duitsland en België waar ze goede resultaten hebben met hun maatregelen. Belgen doen het goed met het wolfwerend maken van hun omheiningen. Daarbij moeten we ook nadenken over het mobiliseren van vrijwilligers bij het plaatsen daarvan. Dat is volgens mij goed haalbaar', stelt Markink.

Met zijn aantreden is de samenstelling van de wolvencommissie veranderd. Alle deelnemers komen uit Gelderland en er zijn meer groepen vertegenwoordigd, zoals de faunabeheereenheid en de Sectorraad Paarden. Verder ligt er een grote nadruk op participatie van alle belanghebbenden. Hoe die vorm krijgt, daar is de voorzitter nog niet uit.


Politiek beslist

'Ervaring uit Duitsland leert dat er geen one size fits all-benadering is. Daarom is het goed als er zo breed mogelijk wordt meegedacht. Ik wil ook niet te grote verwachtingen wekken. Wij blijven een adviesorgaan en de politiek beslist', benadrukt Markink.

Onder andere de SP klaagde erover dat in de commissie alleen maar voorstanders van maatregelen tegen de wolf zitten. Dat doet de ervaren bestuurder weinig. 'Ik wil binnen de commissie geen discussie voor of tegen de wolf. Dat is een gelopen race. De wolf is er. Nu moeten wij een manier ontwikkelen om daarmee om te gaan. Als we het nodig vinden, vragen we natuurlijk expertise van buiten aan. Dat kunnen goed natuurbeschermers zijn.'


Nu de wolf zich in Nederland heeft gevestigd, moet er echt worden nagedacht over manieren waarop de dieren kunnen worden afgeschrikt, vindt de wolvencommissaris. Dat laat het voorval is Leusden ook zien.

'Ik vind het paintballverhaal een mogelijkheid om te voorkomen dat wolven te tam of te brutaal worden. Maar daar zit juridisch grijs gebied. De inzet van kuddebeschermingshonden vind ik ook een succesverhaal.' Markink is ambitieus. 'Het zou mooi zijn als Gelderland vooroploopt met wolvenbeleid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer