Gelderland subsidieert nieuwe VrijLevenStal in Zelhem

Een melkveehouder in Zelhem gaat samen met de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) een VrijLevenStal bouwen en monitoren. Gelderland draagt ruim 400.000 euro bij aan de proef. De open en diervriendelijke stal heeft naar verwachting 75 procent minder stikstofuitstoot dan een reguliere stal.

Gelderland+subsidieert+nieuwe+VrijLevenStal+in+Zelhem
© Jorien Slager

De bijdrage van de provincie komt voort uit de subsidieregeling 'Investeringen in niet-bewezen brongerichte stikstofreducerende innovaties in stalsystemen'. Daarmee ondersteunt het provinciebestuur boeren die experimenteren met innovatieve stalsystemen en ideeën. In Gelderland worden al verschillende bedrijven met innovatieve stalsystemen getest en gemonitord. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

In de VrijLevenStal worden mest en urine gescheiden door een zandbed op een dichte vloer. De mest wordt snel afgevoerd van het zandbed, waardoor ammoniak en methaan niet vervliegen in de stal. De urine zakt in het zandbed weg en wordt via een afvoersysteem naar een silo gepompt. De uitstoot van methaan en stikstof in en om de Zelhemse stal wordt met sensoren continu gemonitord. De eerste VrijLevenStal is in 2022 gebouwd in Overijssel, vlak bij Deventer.


Meerdere regelingen

Gelderland heeft meerdere subsidieregelingen om de stikstofuitstoot in de provincie naar beneden te krijgen. Naast de innovatieregeling is er bijvoorbeeld een regeling voor managementmaatregelen voor melkveehouders. Van een aantal stikstofregelingen zijn de voorwaarden versoepeld. Daardoor is het makkelijker om er gebruik van te maken.

De stal in Zelhem is een stap in de ambitie van de provincie om te gaan werken met doelsturing. Monitoren met sensoren is daarbij essentieel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
  • Maandag
    15° / 14°
    70 %
Meer weer