Van Rooi Meat roept op tot efficiëntieslag in varkensvleesketen

Door versneld te werken aan het terugdringen van PRRS zullen varkenshouders efficiënter biggen en vleesvarkens gaan produceren. Dat betoogt Addy van Rooi van Van Rooi Meat. 'En als de technische prestaties verbeteren, kan de kostprijs scherp blijven en het antibioticagebruik lager worden. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het werkplezier van boeren.'

Van+Rooi+Meat+roept+op+tot+effici%C3%ABntieslag+in+varkensvleesketen
© Jos Thelosen

Volgens Van Rooi plukken ook varkensslachterijen en verwerkers van varkensvlees de voordelen van gezonde dieren en een efficiëntieslag. 'We kunnen meer dieren per uur slachten en er belanden minder onderdelen bij het destructiemateriaal. Bovendien is de kwaliteit van het uit te snijden vlees beter, zeker als wij ook het koelproces optimaal weten te regelen.'

Een samenwerking in de varkensvleesproductieketen is volgens Van Rooi broodnodig in een kostenland als Nederland. Efficiëntie verhogen en faalkosten terugdringen is mogelijk als varkenshouders, dierenartsen, voeradviseurs en slachterijen samen optrekken. Daarom committeert Van Rooi Meat, net als de andere grote varkensslachterijen, zich aan het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken.

'Om concurrerend te blijven op de Nederlandse, Europese en wereldwijde markt voor varkensvlees moeten we in elke schakel op het scherpst van de snede werken en geborgde kwaliteit leveren', zegt Van Rooi. 'Daarom kopen Italianen liever hammen in ons land, dan in bijvoorbeeld Spanje.'


Varkenshouderij 2030

De uitspraken van Van Rooi zijn een voorzetje voor de bijeenkomst 'Varkenshouderij 2030: de kracht van de sector'. Dit evenement voor varkenshouders organiseert adviesorganisatie aaff op dinsdag 1 april in het Overijsselse Markelo. Van Rooi is een van de sprekers, naast voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij en biologisch varkenshouder Ruben Exterkate.

'Natuurlijk zal ik ook het Verde Varken aanhalen op dinsdag 1 april in Markelo', besluit Van Rooi. 'Maar de nadruk zal komen te liggen op het gezamenlijk werken richting een hogere diergezondheid. Daar is de duurzaamheid van de Nederlandse vleesindustrie bij gebaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    14° / 6°
    0 %
  • Dinsdag
    17° / 1°
    10 %
  • Woensdag
    17° / 5°
    10 %
Meer weer