Vooral voor tuinders is 2024 een goed jaar
'Het is financieel een goed jaar voor de Nederlandse landbouw', oordeelt senior onderzoeker Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research (WEcR). 'De verdiensten zijn iets minder dan vorig jaar, vanwege druk op de markten. Maar de inkomens zijn bovengemiddeld en de meeste landbouwbedrijven kunnen de door inflatie sterk stijgende kosten voldoende compenseren.'
Het gemiddelde inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) in de land- en tuinbouw daalt dit jaar met 10.000 euro naar 108.800 euro. Dit blijkt uit de inkomensraming van WEcR, die op woensdag 18 december is gepubliceerd. Wel stijgt het gemiddelde jaarinkomen met 20.000 euro ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar.
Snijbloemenbedrijven halen een recordinkomen met 372.200 euro per onbetaalde aje. Glasgroentetelers moeten met iets minder genoegen nemen, maar hebben voor het derde jaar op rij wel een inkomen van boven de 300.000 euro.
Veehouders leveren in
Intensieve veehouders hebben ook hoge inkomens, maar lang niet zo hoog als vorig jaar. Varkenshouders boekten toen veruit de beste resultaten met een inkomen dat voor vermeerderingsbedrijven boven een half miljoen euro lag. In dat opzicht moeten zeugenhouders dit jaar een stap terugdoen. Maar met een halvering van het inkomen naar 230.000 euro zullen ze niet ontevreden zijn.
Dankzij een hogere melkprijs stijgt het inkomen van melkveehouders met 9.000 euro naar 74.300 euro. Dat is een plus van bijna 14 procent, ondanks de toegenomen afzetkosten voor mest. Voor akkerbouwers daalt het inkomen met 20 procent naar 88.800 euro, vooral als gevolg van hogere teeltkosten en lagere prijzen voor bieten en uien.
In zijn analyse constateert Jongeneel dat grondgebonden sectoren als akkerbouw, melkveehouderij en fruitteelt het lastiger hebben dan intensievere sectoren als vleesvee en glastuinbouw. Hij verklaart dat door de marktontwikkeling, maar stelt ook dat hogere investeringskosten in bijvoorbeeld uitbreiding van areaal een rol spelen.
Stijgende trend vlakt af
Kijkend naar de ontwikkeling van de afgelopen tien jaar dan wijst Jongeneel op de stijgende trend die weliswaar aanhoudt, maar waarschijnlijk gaat afvlakken. 'In vergelijking met 2014 zijn de gemiddelde inkomens in de landbouw meer dan verdubbeld. Vooral de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de opbrengstprijzen een boost gegeven. Dat effect wordt nu minder.'
Ten opzichte van inkomens in andere economische sectoren ziet Jongeneel dat de landbouw een inhaalslag maakt. Toch waarschuwt hij voor te vroeg juichen. 'Sectoren kijken vooral naar de rentabiliteit van de bedrijven en wat dat betreft moeten we constateren dat het rendement op investeringen in de landbouw nog steeds erg laag is.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5610 Dyna-4
2012, P.O.A.
-
Krone KW 6.40/6
Gebruikt, € 2.500
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag10° / 10°95 %
-
Vrijdag8° / 5°15 %
-
Zaterdag9° / 6°85 %