'Je moet bij bio onderscheidend zijn; de schnitzel oogt hetzelfde'
Julia en Martin Lüssing schakelden een varkensbedrijf om naar biologisch. Veel aandacht was er voor de uitvoering van de stallen. 'Een gangbare en biologische schnitzel ogen hetzelfde. Dan moet je ergens anders onderscheidend in zijn.'

Nog geen 10 kilometer over de grens bij het Groningse Barnflair ligt het biologische varkensbedrijf van Julia en Martin Lüssing in het Duitse Haren. In mei 2024 ging daar de schop in de grond. Op het erf verrezen twee stallen voor gespeende biggen, vier stallen voor vleesvarkens en drie stallen met elk 25 kraamhokken, opslag voor vaste mest, opslag voor stro en opslag voor dunne fractie. De mest gaat naar akkerbouwers in de omgeving. De familie Lüssing krijgt er stro voor terug.
Van de bestaande gebouwen bleven alleen het woonhuis en de stal voor dragende zeugen staan. De bouw nog niet helemaal afgerond. Veel van de stalinrichting moet nog worden afgewerkt en het erf moet worden verhard. De stallen waarin na de open dag de gelten worden opgevangen, zijn al klaar.
Vergunningen
De ondernemers deden er ruim twee jaar over om alle vergunningen rond te krijgen. Daaraan vooraf ging een periode van plannen maken die drie tot vier jaar in beslag nam. Over alles is intensief nagedacht. 'Want bij een biologisch bedrijf moet je nog meer diergericht werken dan bij een gangbaar bedrijf', verklaart Julia Lüssing. Wanneer alles verloopt zoals gepland, worden een jaar nadat de bouw is begonnen, de eerste biggen geboren.
Bij een biologisch bedrijf moet je nog meer diergericht werken dan bij dan bij een gangbaar bedrijf
Julia en Martin Lüssing hebben een biologisch leghennenbedrijf aan de andere kant van Haren. Ooit was dat een gemengd bedrijf dat Martins vader voortzette met weidevee en een baan buitenshuis. 'Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan', zegt Martin Lüssing. Na de hogere landbouwschool wilde hij per se boer worden. Die mogelijkheid was er met biologische hennen.
De benodigde financiering voor het pluimveebedrijf kregen Julia en Martin Lüssing vijftien jaar geleden door een goed doordacht ondernemersplan in te dienen bij de bank. Ervaring met leghennen hadden ze niet, maar de pluimveehouders in spe verzamelden een team specialisten om zich heen die samen met hen de uitdaging wilden aangaan. En met succes, zowel in de bedrijfsvoering als financieel. 'Zo'n avontuur wilden we nog wel een keer aangaan', zegt Martin Lüssing over de aankoop van het varkensbedrijf van een Nederlandse eigenaar.
'We hebben opnieuw een specialistisch team geformeerd met Topigs Norsvin, de dierenarts en Bennie Rupert van Reudink Bio. Met hen starten we het bedrijf op', licht Julia Lüssing toe. Maandelijks komt het team bij elkaar om de zaken te bespreken. 'De groep werkt ook echt als team. Gaat er iets fout, dan wordt er niet naar elkaar gewezen, maar proberen we het met elkaar op te lossen en beter te doen.'
Dagelijkse leiding
De dagelijkse leiding komt in handen van een bedrijfsleider en twee medewerkers. De bedrijfsleider is in september al aangetrokken. Die is ook nauw betrokken bij de bouw, zodat hij van alle ins en out op de hoogte is. Met het oog op de uitstraling en om onderscheidend te zijn, is de buitenkant van de stallen uitgevoerd in hout. Die houtlook is doorgetrokken in de hokafscheidingen.
Alle uitloop zit bij de gebouwen aan dezelfde kant. 'Dat hebben we bewust gedaan met het oog op de wind en de zon', verduidelijkt Julia Lüssing. In de doorloop van binnen naar buiten zit overal een plexiglasdeur. 'Dat vergemakkelijkt de controle en zorgt voor extra daglicht in de stal.' Ondertussen demonstreert ze hoe de opklapbare onderkruip werkt in een stal voor vleesvarkens.

Alle afdelingen voldoen aan de eisen die de Duitse overheid stelt aan biologisch. Alleen wanneer veehouders investeren in extra's die het dierenwelzijn bevorderen, komen zij in Duitsland in aanmerking voor subsidie op de bouwkosten. In de praktijk betekenen de eisen onder andere dat er zowel binnen als buiten een dichte, ingestrooide vloer is. Het vrijloopkraamhok moet 7,5 vierkante meter groot zijn. Op Hof Lüssing is dat zelfs 9 vierkante meter.
De varkenshouders starten SPF op met biologische TN70-zeugen van Topigs Norsvin. Voor de biggenproductie zetten ze een TN Tempo-beer in. Alle dieren krijgen een chip. De informatie die dat oplevert, wordt verwerkt in de applicatie LeeO die is gekoppeld aan software van AgroVision. De afzet van een deel van de biggen en vleesvarkens is voor vijf jaar gegarandeerd via een vaste afnemer.
Het verdienmodel van de familie Lüssing is gericht op de output. Vandaar ook de keuze voor een droogvoerrantsoen. 'De kwaliteit daarvan is gegarandeerd en daarmee is goed te calculeren', licht Martin Lüssing toe. Kwalitatief goede grondstoffen in de juiste samenstelling noemt hij bepalend voor het resultaat. 'De voerkosten vormen tenslotte 60 tot 70 procent van de totale kosten.'

Bedrijfsgegevens
Julia en Martin en Lüssing hebben een biologische varkenshouderij met 230 zeugen en 800 vleesvarkens in het Duitse Haren. Voor welk bedrag ze de locatie hebben aangekocht en hoeveel ze hebben geïnvesteerd, willen de ondernemers niet prijsgeven. Ze hebben wel vertrouwen in de markt voor biologisch varkensvlees. Het aanbod in Duitsland is krap en de vraag naar biologisch vlees trekt aan.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (EL) #692315
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 7200 L Combi opraapwagen
2009, € 49.500
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %