Brabantse boer verruilt varkensstal voor bewaarplaats aardappelen

Door gezondheidsklachten moest akkerbouwer Rob Meeuwissen in 2021 de varkens wegdoen. 'Ik hoestte me suf, dat ging gewoon niet meer', zegt hij. 'Maar we hebben een mooie nieuwe bewaarloods kunnen bouwen en die bevalt goed.'

Brabantse+boer+verruilt+varkensstal+voor+bewaarplaats+aardappelen
© Dick van Doorn

Rob Meeuwissen nam het akkerbouw- en varkensbedrijf in 2018 over van vader Jan. Een jaar eerder kreeg Meeuwissen al gezondheidsklachten in de vorm van hoesten en daarom besloot hij het roer om te gooien. 'Wat de varkensstallen betreft zat er ook veel onderhoud aan te komen, dus hebben we met gemeente Cranendonck overlegd wat de mogelijkheden waren.'

De gemeente juichte het toe om een bewaarloods te bouwen, maar dan wel op de plek waar de varkensstallen stonden. Dat heeft de familie gedaan. Op 15 maart 2021 gingen de laatste vleesvarkens weg van het bedrijf in het Noord-Brabantse Gastel.

De bouw begon in maart 2022 en in oktober dat jaar was aannemer Altez klaar met nieuwe bewaarloods. Die biedt ruimte aan 2.700 ton aardappelen. Naast de nieuwe loods staat de oude bewaarloods met 2.500 ton aan opslagruimte.

Wij kunnen nu zelf de kwaliteit van het pootgoed in de gaten houden in onze nieuwe opslag

Rob Meeuwissen, akkerbouwer in Gestel (NB)

De nieuwe loods beschikt over drie cellen. Twee zijn voor los gestorte producten en één is geschikt voor 260 kuubskisten. Hierin kan 300 ton pootgoed goed worden bewaard. Deze cel is voorzien van een langsblaasventilatie en koeling met een natuurlijk koudemiddel van Tolsma. In de twee andere past bij elkaar 1.185 ton fritesaardappelen en ze beschikken allebei over zes ventilatoren. Eén cel heeft mechanische koeling.

Meeuwissen zat van 2002 tot 2018 in de vof met zijn ouders. Daarna nam Rob Meeuwissen de vof over. In 2021 is de vof opgeheven en een bv geworden: Meeuwissen Agro bv. Het bedrijf had toen inmiddels 80 hectare grond, waarvan 40 in eigendom en 40 hectare pacht en ruilgronden.


In deze cel met langsblaasventilatie kan 300 ton pootgoed worden bewaard.
In deze cel met langsblaasventilatie kan 300 ton pootgoed worden bewaard. © Dick van Doorn

'Nu hebben we 200 hectare onder de ploeg en we telen zo'n 105 hectare fritesaardappelen', vertelt Meeuwissen. 'We telen ons eigen ATR-pootgoed op 6 hectare.' Het gaat om NAK-gekeurd pootgoed dat nog één jaar vermeerderd mag worden voor consumptieteelt op het eigen bedrijf. Een deel van de aardappelen wordt Vlaamse frites voor België en een deel gaat naar fastfoodketens.

Het bedrijf werkt ook samen met rundveehouders. Dat is gunstig voor de vruchtwisseling en die boeren kunnen zo makkelijk hun mest kwijt. 'Vandaar dat we op 80 hectare snijmais telen', verklaart Meeuwissen.

Wat aardappelrassen betreft teelt het bedrijf onder meer 80 hectare Fontane. Innovator gaat niet omdat ze last hebben van het vrijlevende aaltje. Verder telen ze 30 hectare Ivory Russet. 'Dat ras willen de fastfoodketens en dit jaar hebben we daar geluk mee, aangezien het goed tegen phytophthora kan.' Als Rob Meeuwissen samen met zijn vader Jan het land inloopt, is te zien dat de Ivory Russet er inderdaad prima bij staat.


Risicospreiding

Vanwege risicospreiding begonnen de akkerbouwers in 2022 met zaaiuien. In totaal telen ze zo'n 14 hectare. Daarnaast verbouwt het bedrijf nog 11 hectare suikerbieten en het areaal granen wisselt ieder jaar tussen zo'n 3 en 11 hectare.

In principe voldeed de oude bewaarloods met 2.500 ton opslag prima, maar Meeuwissen Agro vermeerdert vanaf 2007 ook eigen pootgoed. 'Dat moet koud staan. Vandaar ook de nieuwe bewaarloods, want daar kunnen we de temperatuur beter regelen en voldoende koud bewaren', legt Meeuwissen uit.


Voor meer bedrijfszekerheid kocht het bedrijf een vijf jaar oude Grimme Varitron.
Voor meer bedrijfszekerheid kocht het bedrijf een vijf jaar oude Grimme Varitron. © Dick van Doorn

Het voordeel van eigen opslag is dat hij de kwaliteit van het pootgoed beter in de hand kunnen houden, zegt de ondernemer. 'Pootgoed wordt ook kostbaarder, dus ook dit wordt een steeds belangrijker punt in onze sector.' Naast de bewaarcellen in de nieuwe loods is er een ruimte die dient als werkplaats en een sorteerruimte voor het pootgoed.


Wasplaats voor veldspuit

Onder de overkapping buiten is een wasplaats gemaakt voor de veldspuit. De nieuwe bewaarschuur wordt belucht met FlexiFlor-roosters. De roosters in de vloer zijn nu geschikt voor aardappelen, maar er kunnen ook roosters met kleinere gaatjes in zodat eventueel graan kan worden belucht.

Na de groei van de afgelopen vijfjaar maakt Meeuwissen een pas op de plaats, ook omdat er nog geen opvolgers zijn . Investeer in arbeidsverlichting en werkplezier, adviseert zijn vader. 'Dat ga ik doen. Vooral in automatiseren en optimaliseren.'

Vol trots laat Meeuwissen de vijf jaar oude Grimme Varitron-aardappelrooier zien. Een vierrijer met 900 hectare op de teller die hij een tijdje geleden op de kop tikte. 'Ook weer een stukje meer bedrijfszekerheid. Veel efficiënter om zelf de aardappelen te rooien.' De Brabantse akkerbouwer heeft het laatste pootgoed op 28 juni gepoot. 'We gaan voor minimaal 360 gram onderwatergewicht en proberen begin november te oogsten.'


Jan en Rob Meeuwissen, akkerbouwers in het Noord-Brabantse Gestel.
Jan en Rob Meeuwissen, akkerbouwers in het Noord-Brabantse Gestel. © Dick van Doorn

Bedrijfsgegevens

Rob Meeuwissen heeft in het Noord-Brabantse Gastel het akkerbouwbedrijf Meeuwissen Agro bv met 200 hectare. Ze verbouwen eigen ATR-pootgoed, fritesaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en granen. De nieuwe bewaarloods biedt ruimte aan 2.700 ton aardappelen en het pootgoed. De oude bewaarloods heeft 2.500 ton aan opslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer