Financiering voor omschakeling onder de loep: regelingen helpen beperkte groep

Financieringsregelingen zijn van belang voor boeren die omschakelen naar een nieuw type bedrijfsvoering. Maar om op lange termijn meer boeren de omschakeling te laten maken, is veel meer nodig.

Financiering+voor+omschakeling+onder+de+loep%3A+regelingen+helpen+beperkte+groep
© Eigen Foto

Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen Environmental Research in een rapport over financieringsregelingen. Om de ambitieuze overheidsdoelen voor het landelijk gebied te halen, wordt van veel boeren verwacht dat zij hun bedrijfsvoering ingrijpend en integraal gaan verduurzamen.

De Wageningse onderzoekers brengen in het rapport de bijdrage van publieke financieringsregelingen aan deze omschakeling in beeld. Uit het onderzoek blijkt dat de regelingen belangrijk zijn voor een klein aantal koplopers en pioniers, die vervolgens ook als voorbeeld voor andere ondernemers kunnen dienen.

Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke belemmeringen om meer ondernemers te laten investeren in omschakeling. Zo is er onvoldoende marge op producten om de kosten voor verduurzaming te dekken. Ook is er onvoldoende zekerheid over toekomstig beleid en regelgeving.


Financieringsregeling geen duizenddingendoekje

De inzet van financieringsregelingen als beleidsinstrument blijft tot nu toe beperkt, blijkt uit het rapport van Wageningen Environmental Research. Terwijl overbruggingskredieten en leenconstructies juist boeren zouden moeten gaan ondersteunen in de richting van een ander bedrijfsmodel. Het is dan ook geen 'duizenddingendoekje' voor omschakeling, stellen de onderzoekers. 'Financieringsregelingen kunnen op grotere schaal worden ingezet voor omschakeling, mits zij onderdeel van een bredere beleidsmix zijn', zo staat in het rapport.

'Financieringsregelingen zijn instrumenten die de drempel verlagen om daadwerkelijk om te schakelen, op het moment dat een ondernemer in principe al besloten heeft om te willen schakelen, of anders gezegd: 'al over de streep is'. Het verhogen van het budget voor financieringsregelingen kan dan ook het best gelijk opgaan met een verbetering van beleidszekerheid en voldoende marge', concludeert Wageningen Environmental Research.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer