Noord-Hollandse wilde gans kan makkelijker naar de poelier

Gedeputeerden Staten van Noord-Holland hebben woensdag het Faunabeheerplan Ganzen 2025-2031 goedgekeurd. Daarin staat onder meer een maatregel die jagers stimuleert de ganzen naar de poelier te brengen, zodat voedselverspilling wordt voorkomen.

Noord%2DHollandse+wilde+gans+kan+makkelijker+naar+de+poelier
© Nieuwe Oogst

Het ganzenplan is gemaakt door de Faunabeheereenheid Noord-Holland en vormt de basis voor de provinciale inzet om schade aan landbouwgewassen en natuur terug te dringen. Ander doel is om de vliegveiligheid rondom Schiphol te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van het plan is het verkleinen van de ganzenpopulatie.

Daarnaast wil de faunabeheereenheid dat gedode ganzen ook worden gegeten. Daarom zorgt het plan ervoor dat de ganzen door jagers makkelijker kunnen worden afgeleverd bij poeliers, door verspreid over de provincie koelingen aan te bieden. Zo kunnen zij vaker worden gebruikt voor consumptie en wordt voedselverspilling voorkomen.


15 miljoen euro vergoed

In Noord-Holland werd vorig jaar ruim 15 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. In de begroting voor 2025 staat daarvoor bijna 23 miljoen euro genoteerd. Tien jaar geleden ging het nog om 5 miljoen euro. De vergoeding voor ganzenschade blijft ongeveer gelijk met 12 miljoen euro.

De schade door de ganzenpopulatie in Noord-Holland is de afgelopen twintig jaar explosief gestegen. Hoewel het van nature trekvogels zijn, blijven steeds meer ganzen het hele jaar door in Noord-Holland. Zo'n 150.000 overzomerende standganzen leven in de provincie. Dit aantal verdubbelt in de winter met de komst van trekganzen uit andere landen. De grote aantallen leiden tot problemen: schade aan landbouwgewassen, overbegrazing in natuurgebieden en risico's voor het vliegverkeer.


Knalapparaten

Het ganzenbeheerplan gaat in eerste instantie om preventieve maatregelen, zoals weren met afrasteringsnetten of verjagen met knalapparaten. Als dit soort maatregelen onvoldoende effect heeft, komen ook dodelijke maatregelen in beeld. Fracties van ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt stemden dinsdag nog tegen de motie in Provinciale Staten, omdat daarin volgens hen vooral werd aangedrongen op afschot.

Het plan is gebaseerd op gegevens die de Faunabeheereenheden Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland hebben verzameld, samen met wetenschappers en deskundigen uit de praktijk. Hiermee is voor het eerst over provinciegrenzen heen gekeken als het gaat om faunabeheer. Boerenorganisaties LTO Noord, ZLTO en Boeren in actie Noord-Holland vonden indertijd dat de praktische uitwerking daarvan beter kon.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer