Vergoeding faunaschade kost Noord-Holland 6 miljoen euro extra

Provincie Noord-Holland moet de komende jaren miljoenen euro's extra uittrekken om schade aan landbouwgewassen door vogels te vergoeden. Vooral de schade die de houtduif aanricht aan gewassen als broccoli, bloemkool en sla neemt toe. Daarvoor moet naar schatting 7,5 miljoen euro aan vergoedingen worden uitgekeerd, zo'n 6 miljoen euro meer dan in 2023. In juni trok Zuid-Holland ook al aan de bel.

Vergoeding+faunaschade+kost+Noord%2DHolland+6+miljoen+euro+extra
© Ruud Ploeg

Vorig jaar werd in Noord-Holland ruim 15 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. In de begroting voor 2025 staat daarvoor bijna 23 miljoen euro genoteerd. Tien jaar geleden ging het nog om 5 miljoen euro.

De verhoging past in een trend die uitvoeringsorganisatie BIJ12 in juni al zag. Provincies keerden in 2023 ruim 10 miljoen euro meer uit aan faunaschade dan het jaar ervoor. Het totaalbedrag steeg van ruim 44 miljoen naar 55 miljoen euro.

Verantwoordelijk gedeputeerde in Noord-Holland, Jelle Beemsterboer (BBB), zegt dat de forse stijging naar 23 miljoen euro vooral komt doordat op houtduiven niet zomaar meer mag worden gejaagd. Dit na een uitspraak van de Raad van State van vorig jaar.


Vogelverschrikkers

Om de jacht op de houtduif weer mogelijk te maken, is een goede wetenschappelijke onderbouwing nodig. Maar dat onderzoek is nog niet begonnen. Onlangs is wel een afschotvergunning afgegeven aan een groentebedrijf in Noord-Holland. Andere telers moeten het vooralsnog doen met vogelverschrikkers of andere preventiemiddelen, volgens Beemsterboer. 'Maar ze vluchten van de ene naar de andere plek.'

De BBB-gedeputeerde wees erop dat de vergoeding voor ganzenschade ongeveer gelijk blijft met 12 miljoen euro. Hij verwacht de komende jaren wel nog veel schade aan graslanden van vooral de grauwe gans, maar ook van de de kolgans en brandgans. Noord-Holland werkt samen met Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland aan een plan om ganzenschade tegen te gaan.


Na Friesland is Noord-Holland de provincie waar de meeste faunaschade uitgekeerd wordt, blijkt uit cijfers van Bij12. Nog voor nummer drie, Zuid-Holland. De hogere uitkeringen zijn niet alleen een gevolg van meer dieren die schade aanrichten, maar ook van stijgende gewasprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer