'Waarom stemmen we eigenlijk nog?'

Onlangs is president Donald Trump opnieuw officieel aangetreden als leider van de Verenigde Staten. Met al het voorafgaande nieuws hierover en de uitspraken die Trump inmiddels al heeft gedaan, vliegt een ongeleid projectiel rond waarvan de landing niet bekend is en de gevolgen ook niet.

%27Waarom+stemmen+we+eigenlijk+nog%3F%27
© Chris Yauck

'America First', grenzen worden beter gecontroleerd en alles en iedereen mag forse importheffingen verwachten van de Verenigde Staten. Canada dus ook.

Een dag of wat terug bezocht ik hier in Canada een bijeenkomst voor agrarisch ondernemers. Sprekers van banken, accountants en makelaars presenteerden hun verhaal. De renteverhoging is inmiddels een halt toegeroepen en een lichte verlaging zit er mogelijk nog aan te komen. Maar dit was dan ook nagenoeg het enige positieve dat te melden viel.

De landbouwprijzen zijn inmiddels fors gedaald en we kunnen ervan uitgaan dat die nog verder naar beneden gaan. De grondprijzen zijn op dit moment zo hoog dat de teelt van een legaal gewas nauwelijks meer rendabel te rekenen is. De enige kopers op de grondmarkt zijn investeerders en grote beleggers.

De teelt van een legaal gewas is nauwelijks meer rendabel te rekenen

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall (Canada)

We moeten nog maar niet nadenken over wat er gaat gebeuren als we 25 procent importheffing mogen betalen aan Trump. Ongeveer 80 procent van de Canadese landbouwproducten wordt afgezet in de richting van de Verenigde Staten. Ons wordt duidelijk gemaakt dat we rekening moeten houden met sowieso twee magere jaren. Pas op de plaats dus maar even. Dat is geen positief nieuws.

Met de verkiezingen die dit jaar in Canada plaatsvinden, hoop ik ook op een leider die dit land op de eerste plaats zet. Net als de Amerikaanse Trump dus. Geen landbouw- of houtindustrie richting de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor aluminium, radium en plutonium. En het belangrijkst: de oliepijp maar even dichtdraaien richting het zuiden.


Greenpeace-lobby

Het klinkt allemaal gemakkelijk maar blijkbaar werkt de democratie niet zo. Ook in Nederland lukt het met een nieuwe regering niet om een halvering van de veestapel af te wenden. Blijkbaar is genoeg lobbygeld in Greenpeace gepompt om de plannen van het kabinet te dwarsbomen. Ik zeg het niet graag, maar waarom stemmen we eigenlijk nog?

Wellicht tijd om de stekker maar eens uit het bedrijf te trekken, al is het maar voor een jaar. En dat zouden alle voedselproducerende ondernemers in hetzelfde jaar moeten doen. Kijken wat er dan gebeurt. 'I have a dream', zei Martin Luther King ooit. Maar net als Martin vrees ik dat ik deze droom ook niet meer zal meemaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    20 %
  • Zondag
    8° / 1°
    5 %
  • Maandag
    4° / 1°
    5 %
Meer weer